Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 579 okuma 5 dakika

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Bir buzul lagünü olan Jökulsarlon Lagünü, İzlanda’nın güneydoğusunda bulunur ve Vatnajökull Milli Parkı ile sınırdır. Lagün, büyük buzul kütlelerinin zamanla ayrışarak Atlantik Okyanusu kıyısından içeriye doğru gerilemesiyle oluşmuştur. Buzulların erimeye devam etmesinden dolayı, ilk oluşumundan itibaren her gün değişik oranlarda büyümeye devam etmektedir. Lagün günümüzde okyanus kıyısından yaklaşık 1,5 kilometre kadar içeriye girmiştir ve 18 km2‘lik bir alana yayılmış durumdadır. Son dönemlerde derinliğinin de giderek artması, 248 metre ile İzlanda’nın en derin gölü ünvanını almasını sağlamıştır. Jökulsarlon Lagünü, İzlanda’nın en önemli doğa harikaları arasında gösterilmektedir.

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Büyük buzul parçaları ana buzul parçasından ayrıldıktan sonra lagün içerisinde serbest yüzmeye başlar. Dalgaların da etkisi ile lagün ağzına doğru yönelir, küçük parçalar bu açıklıktan denize karışırken, büyük parçaların yaklaşık olarak 1/10’luk bir kısmı su üstünde kalacak şekilde erimeye ve yüzmeye devam ederler. Bölgede iki tip buzul bulunmaktadır; bir tanesi süt renginde bildiğimiz kar görünümlü buzullarken, diğer tip kristali andıran parlamalar yapan ve buz mavisi olarak adlandırdığımız tonlarda olandır. Her iki tipin de bölgeye kattığı doğal güzellikler büyüleyicidir.

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Lagünün dışında, okyanus kıyısında bulunan sahil, siyah çakıltaşları ile ünlüdür. Bu siyah görüntünün oluşmasındaki etken ise volkanik aktivitelerdir. İzlanda da yaklaşık olarak 30 volkan bulunmaktadır ve bunların 13 tanesi İzlanda’nın yerleşiminden sonra püskürmüştür. Lavlar su ile birleştiklerinde hızlı bir şekilde soğuyarak parçalanır ve kum, çakıl gibi maddeler oluştururlar. Yeterli miktarda lavın denize karışması bir gecede simsiyah bir sahil oluşmasına yeterlidir. İzlanda dolaylarında bir çok noktada rastlayabileceğiniz siyah çakıl taşları ve siyah kumlar bir kumsaldan beklediğiniz en son görüntüyü sizlere sunar. Ancak İzlanda’nın bir çok noktasında bulunmayan ise bu siyah tonlarındaki sahillere dalgalar ile taşınmış buzul parçalarıdır.

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Bölge bir çok farklı kaynakta, mavi buzul parçalarının oluşturduğu 17-18 km2‘lik gösterişli görüntüsünü, resmedilmeye değer olarak ifade edilmektedir. Bu doğal güzelliğinden dolayı da gişesi çok yüksek bazı Hollywood filmlerinde Jökulsarlon lagününden faydalanılmıştır. Batman Begins, Tomb Raider, Die Another Day ve A View To A Kill bunlar arasında gösterilebilir.

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Lagün çevresinde bulunan Breiðamerkurjökull buzulu ile beraber turistik açıdan oldukça aktif bir alandır. Kar arabaları ve 4×4 cipler ile düzenlenen turlar yoğun ilgi görmektedir. Lagün içerisinde düzenlenen bot turlarına da katılmak mümkündür. Lagün, balıklar açısından da oldukça zengindir. Özellikle kış ayları boyunca bu balıkların büyüsüne gelen foklar tarafından lagün ağzında yığılmalar olur ve bazı muhteşem manzaralara tanıklık edilebilir. Bölge su kuşlarının da yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Özellikle Kuzey Sumrusu olarak bilinen Sterna paradisaea türü. Bir çok tür gibi onlarda zengin ringa, alabalık ve bazı deniz kabukluları stoklarından faydalanırlar. Yırtıcı martı türlerine de ev sahipliği yapan bölge, fauna açısından son derece zengindir.

Siyah Çakıltaşı Sahili | Jökulsarlon Lagünü | İzlanda

Fotoğraf: Sergey Rumyantsev, Tom, Grant Kaye, Chavinandez, Kristinn R. Kristinsson
Harita: Jökulsarlon Lagünü

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.