Kannestein Kayası | Oppedal | Norveç

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 548 okuma 3 dakika

Binlerce yıl boyunca süren dalga hareketleri sonucu Kannestein (Kanne Stone = İbrik Kayası) bugünkü şeklini almıştır. Måløy adası merkezinden yaklaşık 10 km kadar batıda bulunan Oppedal kasabasında Kvalheimsvika körfezinde yer alır. Eski adı kannestolen olan kaya parçası daha sonra kannesteinen olarak değiştirilmiştir. Her yıl Oppedal, Kannestein’i yakından görmeye gelen çok sayıda turiste ev sahipliği yapar. Oluşumunda esas etken dalgaların aşındırma etkisi olurken, diğer etkenlerin kaya hareketleri, yer altı sularının hareketleri gibi yan nedenlerde etkin rol oynamışlardır. İnce bir ayak üzerinde duran Kannestein yaklaşık olarak denizden 3 metre yüksekliktedir. En geniş kısmı yaklaşık olarak 10-11 metre dolaylarındayken, gövdede en küçük genişlik 6-6,5 metre dolaylarındadır. Serbest taşların kannestein’e çarpması ve ezilmeleri ile süregelen bu hareketlilik etraftaki taşların da zamanla yuvarlak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlamıştır. Kannesteine çarpan bu taşların oluşturduğu oyuk ve yarıklar zamanla büyümüş ve bu bölgeler de zamanla dalgaların etkisi ile aşınmış, kimileri birleşmiş ve ana kayadan ayrılmış böylece ayak kısmı dediğimiz ince kısım meydana gelmiştir.

Kannestein

Måløy’dan araba ile yalnızca 15 dakika uzaklıkta bulunan kaya, bölgedeki turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir noktadır. Popülerliğini her gün arttıran Kannestein günümüzde Måløy’da en fazla fotoğraf çekilen yer olarak göze çarpmaktadır. Ancak kayanın görünürlüğü deniz sularının yükselmesine bağlı olarak değişiklik gösterdiğinden, suların çekildiği dönemlerde daha net bir görüş elde edilir. Bir çok turistin kaya üzerine tırmanarak fotoğraf çektirmesine tanıklık edebilirsiniz. Kaya ve bulunduğu alan Norveç yasalarınca korunmaktadır. Günümüzde artık kayanın daha fazla ayakta durup duramayacağına ilişkin tartışmalar sürmekte olup, bazı kişiler güçlendirme çalışmaları yapılarak gelecek nesillere bu mirasın aktarılması gerektiğine inanırken, bir diğer kesim ise doğanın kendi kurallarında akışına bırakılması gerektiğine inanmaktadır. Zaman zaman bu konuda çeşitli tartışmalar yaşansa da henüz bu anlamda bir karar uygulamaya konulmamıştır.

Kannestein 3

Fotoğraflar: Chell Hill, Reisemål Stryn & Nordfjord
Harita Gösterimi : Google Maps

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.