Balıkçılık Av Boy ve Ağırlık Yasakları | 2020-2024

yazan M.Doğan Özdemir
0 yorum 1,Bin okuma 26 dakika

Balıkçılık yasal av boy ve ağırlık sınırları ve yasakları, 1/9/2020 – 31/8/2024 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanmak üzere bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasaklar Resmi Gazete Tarihi: 22.08.2020 Resmi Gazete Sayısı: 31221 de yayınlanan 34823 numaralı 5/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/20) mevzuatı uyarınca yeniden düzenlenmiştir.

Balıkçılık Boy ve Ağırlık Yasakları

MADDE 17 – (1) Aşağıda avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen su ürünlerinin daha küçüklerinin avlanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaktır.

TürLatince AdıBoy (cm)Ağırlık (kg)
AhtapotOctopus vulgaris0,75
AkivadesTapes decussatus, Tapes philippinarum2.4
AkyaLichia amia40
Bakalyaro (Berlam)Merluccius merluccius20
BarbunyaMullus barbatus13
ÇipuraSparus aurata20
Deniz böceğiPalinurus vulgaris25
DilSolea solea20
EşkinaScia naumbra35
HamsiEngraulis encrasicolus9
İstakozHomarus gammarus25
İstavritTrachurus trachurus13
Karagöz İstavritTrachurus mediterraneus13
İstiridyeOstrea edulis6
KalkanPsetta maxima45
KaragözDiplodus vulgaris18
Amuderya kefaliMugil soiuy35
Diğer kefallerMugil (Oedalechius) labeo, Chelon labrosus, Liza ramada, Liza saliens20
Has kefalMugil cephalus30
Sarıkulak kefalLiza aurata30
KılıçXiphias gladius125*
KırlangıçChelidonichthys lucerna18
Kırma (Kırmızı) mercanPagellus erythrinus15
KidonyaVenus verrucosa3
KolyozScomber japonicus18
Kum şirlanı (Tellina)Donax trunculus2.5
LagosEpinephelus aeneus50
LevrekDicentrarchus labrax25
LipsözScorpaena scrofa15
LüferPomatomus saltatrix18
Mavi yengeçCallinectes sapidus13
Mavi yüzgeçli ton (Orkinos)**Thunnus thynnus115*30
MezgitMerlangius merlangus13
Midye (Beyaz kum midyesi)Chamelea gallina1.7
Minekop (Kötek, Karakulak)Umbrina cirrosa45
Nil barbunyasıUpeneus moluccensis10
PalamutSarda sarda25
PisiPleuronectes spp.20
SardalyaSardina pilchardus, Sardinella aurita11
SargosDiplodus sargos21
Sarıağız (Halili, Muskar, Grenyüz)Argyrosomus regius25
SarıkuyrukSeriola dumerili30
SinagritDentex dentex35
TekirMullus surmuletus11
UskumruScomber scombrus20
Yazılı orkinosEuthynus alletteratus45
*Çatal Boy, **Boy ve ağırlık için getirilen ölçülerden biri esas alınır.

(2) Avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen türlerden; hamsi, sardalya ve istavritte ağırlıkça %15, diğer su ürünlerine ise ağırlıkça %5 oranında küçük boylara istisna tanınır. 8-30 kg arası veya 75-115 cm arasındaki mavi yüzgeçli orkinos balıkları için en fazla % 5 oranında istisna tanınır. İstisnaların tespiti orkinoslarda ürün adeti, diğer türlerde kontrol edilen ürün miktarı üzerinden yapılır.

(3) Denizlerde yapılan avcılıkta, 16 ncı madde ile avlanması yasaklanan türler hariç, arızi (amaç dışı, istenmeden) olarak avlanan su ürünleri toplamının ağırlıkça % 5 oranına kadar olan kısmına müsaade edilir. Ancak algarna ile karides avcılığında avlanan karidesin ağırlıkça % 15’i oranında hedef dışı avlara müsaade edilir. Arızi olarak avlanan ürünün tek birey olması halinde bu limitler dikkate alınmaz.

(4) Balon balığı türleri (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Tylerius spinosissimus, Torquigener flavimaculosus)’nin avcılığı izne tabi olup avcılığına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

(5) Pervane/Ay balığının (Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması yasaktır.

İçsular ile İlgili Düzenlemeler | Balıkçılık Boy ve Ağırlık Yasakları

MADDE 37 – (1) Aşağıda avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen su ürünlerinin daha küçüklerinin avlanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaktır.

TürLatince AdıBoy (cm)Ağırlık (gr)
AlabalıkSalmo macrostigma, Salmo caspius, Salmo abanticus25
Fırat turnasıLuciobarbus esocinus50
İnci kefaliAlburnus tarichi18
KadifeTinca tinca26
KarabalıkClarias gariepinus35
KarabalıkCapoeta trutta22
KerevitAstacus leptodactylus10
KurbağaRana ridibunda30
MayaLuciobarbus xanthopterus50
SazanCyprinus carpio40
SirazCapoeta tinca20
SudakSander lucioperca26
ŞabutBarbus grypus45
Tatlısu kefaliLeuciscus cephalus20
Tatlısu levreğiPerca fluviatilis18
TurnaEsox lucius40
YayınSilurus glanis90
Yılan balığıAnguilla anguilla50

(2) Avlanabilir asgari boy ve ağırlıkları belirtilen türler için ağırlıkça % 5 oranında küçük boylara istisna tanınır. Bu istisnanın tespiti, kontrol edilen ürün miktarı üzerinden yapılır.

Balikcilik av boy ve ağırlık yasakları 2020-2024 dönemi
2020-2024 Dönemi Av Boy ve Ağırlık Limitleri

34823 numaralı 5/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/20) mevzuatı uyarınca yeniden düzenlenen ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanması zorunlu kararlar bu sayfada anlatılanlar ile sınırlı değildir.

Mevzuatın içeriğinde;

Yer Yasakları (Akdeniz’deki yer yasakları, Ege Denizin’deki yer yasakları, Marmara Denizin’deki yer yasakları, Karadeniz’deki yer yasakları ve diğer yer yasakları)

Av Vasıtaları ve Yöntemlerine İlişkin Yasaklar (her türlü trol yasağı, dip trolüne ilişkin yasaklar, ortasu trolüne ilişkin yasaklar, çevirme ağlarına ilişkin yasaklar, ışıkla avcılığa ilişkin yasaklar, sürütme, uzatma ve diğer avlanma araçları ile avcılığa ilişkin yasaklar ve parakete ile avcılığa ilişkin yasaklar)

Türlere İlişkin Düzenlemeler (avlanması yasak türler, hamsi, sardalya ve istavrit avcılığı, palamut, torik avcılığı, kalkan, dil ve pisi avcılığı, mavi yüzgeçli orkinos avcılığı, yazılı orkinos, gobene (tombik) ve uzun kanat orkinos (tulina) avcılığı, akya, sarıkuyruk ve lambuka avcılığı, kılıç avcılığı, orfoz ve lagos avcılığı, karides avcılığı, çift kabuklu yumuşakça avcılığı, deniz salyangozu ve deniz patlıcanı avcılığı, böcek, istakoz, karavida ve mavi yengeç avcılığı, ahtapot avcılığı, yosun ve sünger istihsali ve yem amaçlı su ürünleri)

Dalyan ve Lagünlerle İlgili Düzenlemeler (dalyan ve lagünlerde avcılık)

İçsularla İlgili Düzenlemeler (avlanmanın tamamen yasaklandığı içsular, avlanmanın kısmen yasaklandığı içsular, sazangiller zaman yasakları, boy ve ağırlık yasakları, yayın, inci kefali ve gümüş balıkları avcılığı, sudak, tatlısu levreği ve turna avcılığı, karabalık ve yılan balığı avcılığı, alabalık avcılığı, kerevit avcılığı, kurbağa, salyangoz ve sülük avcılığı ve su bitkileri istihsali)

Deniz ve İçsularla İlgili Diğer Hükümler (nakil /menşe belgesi düzenlenmesi, özel ürün menşe belgesi, ticari amaçlı amatör balıkçılık turizm faaliyeti, diğer genel hükümler, denizlerle ilgili diğer hükümler ve içsularla ilgili diğer hükümler) ayrıca yer almaktadır.

Mevzuatın tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir yorum bırakın

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.