Sivriburun Camgöz | Carcharhinus brevipinna

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 527 okuma 4 dakika

İsimlendirme : Sivriburun Camgöz (Türkçe), Spinner shark (İngilizce), Requin tisserand (Fransızca), Tiburón aleta negra (İspanyolca)

Sinonimler : Carcharias brevipinna Müller & Henle, 1839; Aprionodon brevirostris Ben-Tuvia, 1963; Aprionodon brevipinna Tortonese, 1963

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Carcharhinidae Jordan ve Evermann, 1896 (Familia) -> Carcharhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Carcharhinus brevipinna (Müller and Henle, 1839) (Species)

Morfolojik Özellikler

Sivriburun Camgöz vücudu torpil şeklinde ve baş üstten hafifçe basıktır. Burun uzun ve konik, ağızda yer alan dişler oldukça sivridir. Üst çenedeki dişlerin kenarları kısmen testere şeklinde, alt çenedeki dişlerin kenarları ise genellikle pürüzsüz. Birinci dorsal yüzgecin başlangıcı pektoral yüzgecin serbest kenarı ile aynı hizadadır. Kaudal yüzgecin alt lobunun uzunluğu, üst lobun uzunluğunun yarısından daha azdır. Vücut rengi dorsalde gri veya bronz, ventralde ise beyazdır. Genç bireyler hariç, erginlerin bütün yüzgeçlerinin ucu siyah renktedir. Sivriburun Camgöz ergin bireylerindeki renk pigmentasyonu 80 – 130 cm total boydan itibaren oluşur. Bugüne kadar rapor edilen en büyük boylu birey 278 cm’dir, ancak 220 cm’den büyüklerine nadir rastlanılır.

Biyolojik Özellikler

Carcharhinus brevipinna (Sivriburun Camgöz), açık denizlerde yaşayan epipelajik bir türdür. Çok hızlı yüzer; zaman zaman sudan dışarı sıçradığı bilinmektedir. Esas besinini sürü oluşturan pelajik balıklar (özellikle Scombridae ve Carangidae familyası üyeleri) oluşturur. Az miktarlarda sübye ve kalamar gibi kafadanbacaklıları da tüketir. Vivipar bir türdür ve her iki yılda bir yavrular. Tek seferde boyları 60-75 arasında değişen 6-15 yavru dünyaya getirir. İlk eşeysel olgunluk boyu erkek bireyler için 180 cm, dişiler için 210 cm civarındadır. Denizlerimizde son derece nadir rastlanan bu türün balıkçılığımız açısından önemi bulunmamaktadır.

Dağılımı: Ege Denizi ve Akdeniz.

Teknik Özellikler
Boy 300 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 89,7 kg. Derinlik 0 – 100 m
Sıcaklık 4 – 26 °C. Oksijen 2,8 – 4,9 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 40°K – 38°G, 100°B – 155°D
Ekonomik Önemi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna
Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna
Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna
Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna
Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna
Sivriburun Camgöz - Carcharhinus brevipinna

Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.