Köpekbalığı | Carcharhinus limbatus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 519 okuma 4 dakika

İsimlendirme : Köpekbalığı (Türkçe), Blacktip shark (İngilizce), Requin bordé (Fransızca), Tiburón macuira (İspanyolca), акула черноперая (Rusça), 黑斑沙 (Çince)

Sinonimler : Carcharias limbatus Müller & Henle, 1839; Carcharias microps Lowe, 1841; Carcharias ehrenbergi Klunzinger, 1871; Carcharias aethalorus Jordan & Gilbert, 1882; Carcharias phorcys Jordan & Evermann, 1903; Carcharhinus natator Meek & Hildebrand, 1923

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Carcharhinidae Jordan & Evermann, 1896 (Familia) -> Carcharhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Carcharhinus limbatus (Müller & Henle, 1839) (Species)

Morfolojik Özellikler

Vücut torpil şeklindedir. Burun nispeten uzun ve ucu hafifçe yuvarlaktır. Dişler oldukça sivri; alt ve üst çenedeki dişlerin kenarları testere şeklindedir. Birinci dorsal yüzgecin başlangıcı pektoral yüzgecin serbest kenarıyla aynı hizadadır. Kaudal yüzgecin alt lobunun uzunluğu, üst lobun uzunluğunun yaklaşık yarısı kadardır. Vücut rengi dorsalde gri veya bronz, ventralde ise beyazdır; anal yüzgeç hariç, diğer bütün yüzgeçlerin ucu siyah renktedir. Maksimum vücut boyu 255 cm’dir, ancak 170 cm’den büyük bireylere nadir rastlanılır.

Biyolojik Özellikler

Carcharhinus limbatus (Köpekbalığı), açık denizlerde yaşayan epipelajik bir türdür. Tıpkı C. brevipinna türü gibi sudan dışarıya sıçradığı bilinmektedir. Genellikle hızlı yüzen ve sürü oluşturan bazı pelajik balıklar (bilhassa Scombridae familyası üyeleri), küçük boylu köpekbalıkları ve kafadanbacaklılar ile beslenirler. Vivipar bir türdür ve iki yılda bir yavrular. Bir seferde boyları 50-60 cm arasında değişen 4-10 yavru dünyaya gelir. İlk eşeysel olgunluk boyu 170-180 cm civarındadır. Bu türün Türkiye balıkçılığına herhangi bir ekonomik katkısı bulunmaz.

Dağılımı: Doğu Akdeniz.

Sınıflandırma – Binomial Nomenclature
Regnum Animalia Phylum Chordata
Sub-Phylum Vertebrata Clasis Chondrichthyes
Sub-Clasis Elasmobranchii Sup-Ordo Euselachii
Ordo Carcharhiniformes Familia Carcharhinidae
Genus Carcharhinus Species Carcharhinus limbatus (Müller&Henle, 1839)
Teknik Özellikler
Boy 275 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 122,8 kg. Derinlik 0 – 64 m
Sıcaklık 3 – 27 °C. Oksijen 0,1 – 6,1 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 45°K – 38°G, 166°B – 171°D
Önemi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus
Köpekbalığı - Carcharhinus limbatus

Fotoğraflar: efdixon, Luigi Carta, Martien Uiterweerd
Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.