Büyük Camgöz | Carcharhinus plumbeus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 1,Bin okuma 4 dakika

İsimlendirme : Büyük Camgöz (Türkçe), Kum Köpekbalığı (Türkçe), Sandbar shark (İngilizce), Requin gris (Fransızca), Tiburón trozo (İspanyolca)

Sinonimler : Squalus plumbeus Nardo, 1827; Carcharias milberti Müller & Henle, 1841; Carcharhinus bleekeri Wheeler, 1953.

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Carcharhinidae Jordan & Evermann, 1896 (Familia) -> Carcharhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Carcharhinus plumbeus (Nardo, 1827) (Species)

Morfolojik Özellikler

Burun kısa ve ucu yuvarlak; burun uzunluğu ağız genişliğinden daha kısadır. Dorsal yüzgeçler arasında (inter-dorsal) belirgin bir tepe bulunmasıyla denizlerimizde yaşayan familyanın diğer türlerinden kolaylıkla ayırt edilir. Çenelerdeki dişlerin kenarları testere şeklindedir. Üst çenedeki dişler oldukça geniş ve üçgenimsi, alt çenedeki dişler ise oldukça ince yapıdadır. Pektoral yüzgeçler ve birinci dorsal yüzgeç oldukça uzundur. Vücut dorsalde gri veya bronz, ventralde ise beyaz renktedir. Maksimum vücut boyu 300 cm’dir (Bauchot, 1987), ancak 220 cm’yi geçen bireylere oldukça nadir rastlanılır (Branstetter, 1984)

Biyolojik Özellikler

Carcharhinus plumbeus (Büyük Camgöz veya Kum Köpekbalığı), pelajik bir tür olup kıyısal suların kumlu ve çamurlu zeminlerinde dağılım gösterir. Esas besinlerini balıklar, yumuşakçalar ve bentik krustaseler oluşturur (Branstetter, 1984). Vivipar bir türdür. Her iki veya üç yılda bir, boyları 50-60 cm kadar olan 6-14 yavru dünyaya getirir. İlk eşeysel olgunluk boyu 180 cm civarındadır. Türkiye balıkçılığı açısından ekonomik bir önemi bulunmaz. Boncuk Koyun’da (Marmaris) bulunan Carcharhinus plumbeus populasyonu, Akdeniz’deki ilgi odaklarından birini oluşturmaktadır.

Dağılımı: Ege Denizi ve Akdeniz.

Sınıflandırma – Binomial Nomenclature
Regnum Animalia Phylum Chordata
Sub-Phylum Vertebrata Clasis Chondrichthyes
Sub-Clasis Elasmobranchii Sup-Ordo Euselachii
Ordo Carcharhiniformes Familia Carcharhinidae
Genus Carcharhinus Species C. plumbeus (Nardo, 1827)
Teknik Özellikler
Boy 250 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 117,9 kg. Derinlik 1 – 280 m
Sıcaklık 2,77 – 26,9 °C. Oksijen 2,1 – 6,3 ml/l.
Su Tipi Deniz ve Acı Su Dağılım 45°K – 38°G, 164°B – 170°D
Önemi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Carcharhinus plumbeus
Carcharhinus plumbeus
Carcharhinus plumbeus
Carcharhinus plumbeus
Carcharhinus plumbeus
Carcharhinus plumbeus

Fotoğraflar: Heather Paul, Brian Gratwicke, Mattie Shoes, DixieDolphin, Arktourus
Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.