Büyük Şaşırtmaca ve Ölümcül Son | Natron Gölü | Tanzanya

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 915 okuma 3 dakika

Natron Gölü - Chris Minihane

Kuzey Tanzanya’da bulunan Natron gölü, Doğu Afrika’nın Büyük Rift Vadisinin güneyine kırık bir bilezik gibi dizilmiş bir kaç soda gölünden bir tanesidir. Göl, Ewaso Ng’iro nehri ve ayrıca sıcak kaynak sularınca beslenmektedir. 3 metreden daha az derinliği ile sığ olmasına karşın, değişen buharlaşma oranları nedeniyle oldukça değişken genişliğe sahiptir. Göl “natron” ismini kelimenin anlamından da anlaşılacağı gibi “Tabii sodyum karbonat, soda veya sodyum hidroksid” içeriğinden almaktadır. Na2CO3·10H2O (sodyum karbonat) ve ayrıca yüzde 17 oranında da NaHCO3 (sodyum bikarbonat) içeren göl ayrıca farklı miktarlarda da sodyum klorid ve sodyum sülfat da içermektedir. Bütün bu özelliklerinin yanı sıra bir de 60°C’ye varan su sıcaklığı ve 9-10.5 arasında değişken Ph’i da eklendiği düşünülürse, pek de canlıların geneli için uygun bir habitat olmadığı anlaşılabilir. Ancak her habitat gibi, bu habitatda da can bulun kimi canlılar bulunmakta, bunların en bilinenleri bir soda cichlidi olan Alcolapia alcalica‘dır. Bunun haricinde flamingolara ve bir takım endemik alglere de ev sahipliği yapar bu göl.

Natron Gölü - Maciej Dakowicz

Flamingo

Natron gölü’nün tüm özelliklerinin aksine, dikkat çeken bir başka yapısı ise kimi canlıları şaşırtan doğa üstü yüzey güzelliği. Mükemmel yansıtıcı özelliği nedeniyle zaman zaman canlıların şaşırmasını ve onları ölümcül bir sona yönlendiren göl yüzeyi, fotoğrafçılar için harika görüntüler oluşturuyor. Birçok fotoğrafçı tarafından defalarca yakalanan bu karelere son dönemlerde Nick Brandt tarafından bambaşka bir bakış daha eklendi. Gölün sunduğu bu yansımaların büyük tuzaklara dönüşmesi ve ölümcül sonlarla sonuçlanması da bu şekilde fark edilmiş olmalı. Nasıl öldüğü tam olarak bilinmeyen bir çok canlı, muhtemelen gölü fark edemeyerek yaşamları son bulan bir çok canlı, Natron gölü’nün kıyısına vurmuş. Ve gölün sodalı özelliğinden ötürü, kuruyan, sertleşen ve kireçleşen canlılar birer doğal heykele dönüşmüşler, tek farkları gerçek birer bedene sahip olmaları. Bu ürkütücü güzellikleri, gerçek yaşam alanlarına taşıyıp fotoğraflayan Nick Brandt, birçoklarının uykusunu kaçırabilecek şahane kareler yakalamış.

Resimler: Nick Brandt.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.