Mauvoisin Baraj Gölü | Valais | İsviçre

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 525 okuma 3 dakika

İsviçrenin Valais kantonu sınırlarında bulunan Mauvoisin Barajı, Bagnes bölgesinde bulunan Bagnes kaynak suyu ile beslenmektedir. İki yüksek dağın (Grand Combin – 4.314 m ve La Ruinette – 3.875 m) arasında oluşmuş Bagnes Vadisi güzelliği ile görenleri büyülüyor. Çeyrek daire şeklinde olan baraj, 1951 ile 1957 yılları arasında yapılmış ve 1991 yılında kapasiteyi arttırmak amacı 13,5 metre kadar yükseltilmiştir. Mauvoisin Barajı’nın birincil görevi hidroelektrik santraller aracılığı ile elektrik üretimi gerçekleştirmektir.

Mauvoisin Baraj - 3

Dünya’nın en yüksek 8. barajı olan (İsviçre’nin 2.) Mauvoisin Barajı yüksekliği 250 metre ve genişliği 520 metredir. 2.030.000 m3 su kapasitesi vardır. Barajda arkasında toplanan suyun oluşturduğu Mauvoisin gölü (Lac de Mauvoisin) yaklaşık 5 km uzunluğundadır ve 208 hektar yüzey alanı bulunur. Gölün su kapasitesi 211,5 milyon m3‘dür. Barajın aşırı yüklenmesi durumunda suyun bırakıldığı açılıp kapanabilir kapaklarda 107 m3/sn su akışı sağlanabilir. Baraj iki hidroelektrik santralini besler. Bu santrallerin üretim kapasitesi 363 MW’dir. Fionnay santrali 482 metrelik hidrolik düşü ile üretim gerçekleştirir (278 milyon KWh – %29,5) ve Riddes santrali 1.014 metre hidrolik düşü ile üretim gerçekleştirir (665 milyon KWh – %70,5). İki santral toplamda yılda yaklaşık 943 milyon KWh enerji üretir.

Mauvoisin Baraj - 4

Zaman zaman çeşitli kaynaklarda İsviçre Alplerindeki buzulların kopması ve baraja düşmesi ile oluşabilecek tehlikeler hakkında bir takım varsayımlar ortaya atılmıştır. Bununla ilgili bölge hükümeti de zaman zaman alınabilecek güvenlik önlemlerinden bahsetmiş ancak henüz bu anlamda bir adım atılmamıştır. Gölün dağlık bölgede bulunması, deniz seviyesinden yüksekliği, dağlardan gelen kaynak suları ve benzeri faktörlerden etkilmektedir. Gölün rengi fotoğraflarda da görüldüğü gibi turkuaz tonlarındadır ve buzul gölü niteliğindedir.

Mauvoisin
Mauvoisin
Mauvoisin
Mauvoisin
Mauvoisin

Fotoğraflar: Vadim Mahorov

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.