Atlantik Kurt Balığı | Anarhichas lupus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 856 okuma 5 dakika

Atlantic Wolffish (Atlantik Kurt Balığı) Anarhichas lupus ayrıca Deniz Kurdu, Atlantik Kedi Balığı, Kurt Yılanı ve Deniz kedisi gibi isimlerle de bilinmektedir. Kurt Balıklarının dahil olduğu Anarhichadidae familyasının en büyük türüdür. Rapor edilen en büyük birey 150 cm uzunluğunda ve 23,6 kg ağırlığındadır. Demersal (zemine yakın yaşayan) bir deniz balığıdır. 600 metre derinliklere kadar dağılım göstermesine karşın genellikle 18-110 metre arasındaki derinliklerde görülür. Kuzey-Doğu Atlantik (İskandinavya açıkları, Kuzey Denizi, İngiltere ve İzlanda dolayları ile Grönland’in Güney-Doğu kıyıları) ile Kuzey-Batı Atlantik (Kanada’nın Güneyi, Grönland’in batısından, Amerika Kıyılarına en son nadiren New Jersey dolayları)’de görülür. Baltık denizi ve Kuzey-Batı Akdeniz’de (Ceneviz Körfezi dolayları) de görülmüştür. Genellikle taşlı-çakıllı nadiren kumlu-çamurlu zeminlerde yaşar. Balıklar, sert kabuklu mollusklar, yengeç, ıstakoz, deniz kestanesi ve diğer derisi dikenliler ile beslenir. Sürü oluşturmazlar. Ekonomik açıdan oldukça önemlidir, avcılığı yapılır. Yetiştiriciliğinin gerçekleştirilebilmesi için deneme çalışmaları devam etmektedir. Akvaryumlarda da zaman zaman karşımıza çıkan bir türdür.

Anarhichas lupus - Atlantik Kurt Balığı Genç Birey

Anarhichas lupus – Atlantik Kurt Balığı Genç Birey

Son yıllarda aşırı avlanma ve zaman zaman yan av olarak yakalanmasından ötürü populasyonları hızla azalmıştır. NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) tarafından “geleceği endişeli tür” olarak işaretlenmiş ve populasyonlarının yoğunluğunun arttırılması gerektiği ifade edilmiştir. Dış görünüşünün korkutucu olmasının dışında endişe edilecek bir durum yoktur, insanlar için zararsız olduğu bilinmektedir. Sıra dışı görünümünün dışında, oldukça soğuk sularda yaşamasından ötürü kan akışının sürekli sağlanması amacı ile ürettiği doğal antifiriz özellikli maddeler ile de dikkat çekmektedir. Beslenme diyetinden ötürü dip populasyonlarının kontrol altında tutulmasında kilit rol oynar. Özellikle çabuk yayılım göstererek kısa sürede dominant hale gelebilen deniz kestanesi ve yengeç türleri ile beslenmesi bu canlıların populasyonlarını baskılarken diğer dip canlıları için de daha sağlıklı bir deniz zemininin oluşmasına katkı sağlar.

Anarhichas lupus - Atlantik Kurt Balığı

Anarhichas lupus – Atlantik Kurt Balığı

Anarchias lupus (Atlantik Kurt Balığı)’nın vücudu uzun ve ön tarafa doğru hafif silindirik bir görünüme sahiptir. Kaudal bölgede hafif basıktır. Düz ve pürüzsüz bir vücudu vardır, pullar deri içine gömülmüş ve dışarıdan neredeyse fark edilemeyecek şekildedir. Çeşitli renk tonlarında bireyler görülebilir. Genellikle mor-kahverengi tonlarında bireylere rastlanırken, donuk zeytin yeşili ve mavimsi gri tonlarında canlılar görülebilir. Vücut üzerinde 10-15 adet dorsal yüzgeç boyunca koyu çizgiler bulunur. Sırt (dorsal) ve Karın (Ventral) yüzgeçleri arkaya doğru uzamıştır ve kuyruğa kadar devam eder. Pektoral yüzgeçler (sol ve sağ taraf) oldukça iri ve yuvarlak köşelidir. Pelvik yüzgeç bulunmaz. Kalın ve uzun vücut yapısından ötürü iyi bir yüzücü değildir. Yılan balıklarına benzer, kıvrılarak, oldukça yavaş yüzme görülebilir.

Anarhichas lupus - Atlantik Kurt Balığı Ergin Birey

Anarhichas lupus – Atlantik Kurt Balığı Ergin Birey

Anarchias lupus (Atlantik Kurt Balığı) ismini alt ve üst çenede bulunan 4-6 sivri diş nedeniyle almıştır. Sivri dişlerin yanı sıra çene çiğneme dişleri ile de donatılmıştır. Bu özelliği de beslenme diyetini açıklayabilir. Genellikle balıklarda görülen dış döllenmenin (yumurta ve spermin suya bırakılarak gerçekleşen döllenme) aksine bu türde iç döllenme görülmektedir ve erkek bireyler genellikle aylarca yumurtaların başını bekler ve korurlar. Yumurtalar 5,5-6 mm çapında ve sarı tonlarındadır. Yumurtalar deniz zemininde genellikle deniz çayırları ve taşlar ile çevrilmiş bulunur. Kurt balığı yaklaşık olarak 6 yılda cinsel olgunluğa erişir.

Fotoğraf: Alexander Semenov

Kaynaklar;
[1] FAO Yetiştiricilik Verileri
[2] Fishbase

Bir yorum bırakın

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.