Panagiotis Enkazı | Novagio Sahili | Zakintos (Zakynthos-Zante)

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 492 okuma 4 dakika

novagio sahili

Zakynthos (Zakintos – Zante), İyon denizinde bulunan en büyük 3. adadır. Ada yaklaşık olarak boyuna 40 km enine ise 20 km genişliğindedir. 410 km2‘lik bir alana yayılmış olan adanın sahil şeridi uzunluğu ise 123 km’dir. Zakintos, İyon denizinin doğusunda Yunanistan anakarasının yaklaşık 20 km batısında bulunur. 2011 nüfus sayımına göre adada 45.650 kişi yaşamaktadır. Adanın en yüksek noktası 758 m ile Vrachionas’dır.

novagio sahili

Bölge ayrıca Sini Kaplumbağası olarak bilinen türü tehlike altında olan Caretta caretta‘lar için yumurtlama alanıdır. Her yıl haziran ayının başlangıcında dişi kaplumbağalar adanın güney sahillerinde karaya çıkarak yumurtalarını kuma gömerler. Yaklaşık 55 günlük bir kuluçka süresinden sonra çatlayan yumurtalardan çıkan canlılar tekrar doğal ortamları olan denize dönerler. Caretta caretta yumurtalarının yaşama oranları oldukça düşüktür, her bin yumurtadan bir canlının yaşamını sürdürebildiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca dişi bireyler yaklaşık olarak 20-30 yaşlarından itibaren yumurtlamaya başlarlar. Bu durumda, düşük yaşama oranı ve oldukça geç üreme zamanı göz önüne alınırsa neden türlerinin tehlike altında olduğu daha rahat anlaşılabilir.

novagio sahili

Adanın turizm açısından en önemli bölgesi Novagio Sahilidir. Novagio Sahili adanın güney batı kıyısında bulunur ve yüksek kayalıklar ile izole edilmiş olduğundan yalnızca su yolu ile ulaşıma açıktır. Kumsal ve deniz dibi beyaz çakıl taşları (pebble) ile örtülüdür. Bölgenin turkuaz renginde suları cezbedicidir. Novagio Sahili sık sık kumsalda bulunan gemi enkazından ötürü, enkaz sahili ya da kaçakçılar koyu olarak da adlandırılmaktadır.

novagio sahili

Sahilin beyaz kumları üzerinde yatmakta olan Panagiotis gemisinin enkazı, bir çok turist için oldukça ilgi çekicidir. 1937 yılında İskoçya’da yapılan gemi 1980 dolaylarında, bir rivayete göre Türkiye’den aldığı sigara ve alkol gibi ürünlerin kaçakçılığını yaparken peşine Yunanistan sahil güvenliğinin takılması ile Novagio’nun oldukça sığ kıyısına vurur ve yakalanmamak için mürettebatı tarafından terk edilir. Hikayenin başka versiyonlarında geminin yükünün İtalyan mafyası için olduğu söylenmektedir. Panagiotis gemisi, yaklaşık olarak 50 metre uzunluğunda, 8 metre genişliğinde ve 452 grostondur. Günümüzde gemi enkazı Novagio sahilinde yatmaktadır ve Novagio yunanca’da gemi enkazı anlamına gelmektedir. Enkaz ve enkazın bulunduğu sahil her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Novagio Galerisi

Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili
Novagio Sahili

Fotoğraflar: Vadim Mahorov

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.