Renkli Tunikat | Clavelina picta

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 581 okuma 2 dakika

Clavelina picta (Renkli Tunikat), tunikatlar ya da tulumlular olarak bilinen, zaman zaman sea squirts (deniz fıskiyesi) olarak adlandırılan grubun bir üyesidir. Küçük şişeler anlamına gelen Clavelina cinsinin bilinen 47 türünden biridir. Vücutlarının tulum benzeri bir manto ile kaplı olmasından ötürü bu şekilde isimlendirilmişlerdir. Gövdelerinde bulunan tulum şeklindeki yapı alım ve atım sifonu ihtiva eder. Bu şekilde vücut içine alınan sudan dolaşım sistemi için gerekli olan nutrient (besleyici maddeler) alındıktan sonra kalan su dışarı atılır. Sesil canlılardır; bir kaya gibi sert bir zemine tutunarak yaşarlar. Suyu süzerek beslenirler. Renkli tunikat bir kaç bireyden bin bireye kadar olabilen koloniler oluşturarak yaşar. Oluşturdukları şekil dış görünüş itibariyle buket yapısındadır. 1-2 cm boyuna ulaşabilirler. Boydan boya her bir birey yaklaşık 15 mm genişliğindedir. Vücutlarının büyük bir kısmı saydamdır. Genellikle beyaz-turuncu tonlarında bir gövde ve gövde ucunda yuvarlak sifon açıklığı olarak tabir edilen kısım kırmızımsı ya da morumsu tonlardadır.

Renkli Tunikat - Clavelina picta

Renkli Tunikat – Clavelina picta

Renkli tunikat (Clavelina picta), genellikle süngerlere ya da mercanlara tutunarak büyür. Bu nedenle genellikle resifleri yaşam alanı olarak tercih ettiği söylenebilir. 35 metreye kadar olan derinliklerde dağılım gösterirler. 22-26 derece arasındaki sıcaklıklarda yaşarlar. Florida, Bahama ve Karayip Adaları açıklarında bulunurlar, Bermuda dolaylarında nadiren de olsa görülmüştür.

Renkli Tunikat - Clavelina picta

Fotoğraf: Javier Sandoval, Heidi Hertler, Shawn Rener

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.