Ücretsiz Balık Çiftliği Takip Programı | UMITRON Pulse

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 668 okuma 4 dakika

UMITRON Pulse adı ile ücretsiz balık çiftliği takip programı, Masahiko Yamada -Umitron Kurucu Ortağı ve Yöneticisi- (UMITRON -install Sustainable Aquaculture on Earth-) 2020 yılı Temmuz ayı sonlarına doğru duyurmuştu. Cep telefonlarına da indirilebilen bu uygulama ile bazı kritik çevresel faktörlei (yüzey suyu sıcaklığı, sıcaklık, tuzluluk, oksijen, klorofil ve dalga yüksekliği gibi) takip edebilirsiniz. Pulse uygulamasının şuan Dünya’nın bir çok ülkesinde akuakültür sektöründe kullanıldığını söyleyebilirim. Kendim de zaman zaman Karadeniz üzerindeki durumu gözlemlemek için kullanıyorum. Web sürümüne ulaşmak için şu linki tıklayabilirsiniz: UMITRON PULSE

Çıkış Hikayesi

Balık çiftliği takip programı çıkış hikayesini kısaca anlatmak gerekirse. Umitron Pulse, dünyanın dört bir yanındaki yetiştiricilerle yapılan yüzlerce görüşmenin ardından oluşmuş. Herkes balık çiftliklerinin çevresindeki ortamda neler olup bittiğini bilmek ister. Mevcut olan imkanlarla bu pek mümkün değil.

Güncel sistemlerden örneğin; Hava tahminleri, sıcak, soğuk veya yağmurlu bir gün olup olmayacağını söyler. Ancak bu, balıkların olduğu deniz yüzeyinin altında neler olup bittiğini söylemenize yardımcı olmaz. Ya da günlük gelgit tabloları size o günün akıntı durumu hakkında bir fikir verir. Fakat o günkü su koşullarını etkileyebilecek diğer değişkenleri hesaba katmaz. Bir çok çiftlikte bulunan sensörler bazı su parametrelerini kontrol etmek için kullanılıyor. Ne yazık ki bu yolla yalnızca tek bir noktaya ait verilere ulaşılabiliyor. Üstelik kalibre edilmeli veya her gün kurulması ve kullanılması için uğraşmak gerek. Bu yüzden genellikle kıyıya bırakılııyor. Sonuç olarak uygulamada balık çiftliği yöneticileri için su sıcaklığı, tuzluluk, klorofil seviyeleri ve çözünmüş oksijen konsantrasyonu gibi önemli çevresel bilgileri sağlayan uygun bir bilgi kaynağı yok.

Oysaki karasal tarım çiftçileri, önemli yönetimsel kararları vermelerine yardımcı olmak için her zaman hava sıcaklığını, nemi, yağış miktarını ve birden fazla günlük tahmini biliyorlar. Denizde tarım yapan balık yetiştiricileri ise bu imkanlara sahip değiller. Umitron Pulse bu anlamda oldukça iyi bir yardımcı uygulama.

Balık Çiftliği Takip Programı Umitron Pulse Tanıtım Videosu 2022

Programın ücretsiz sürümünde bütün anlık verilere ulaşabiliyorsunuz. Hatta 2021-2022 yılında başlattıkları uygulama ile de geçmişe ait 2 yıllık veriye ücretsiz ulaşabiliyorsunuz. Bunun için ücretsiz bir hesap açmanız yeterli. Ücretsiz sürümün içerisinde ayrıca takip etmek istediğiniz 3 ayrı lokasyonu favorilerinize ekleyebiliyorsunuz. Ücretli sürümde ise ayrıca 48 saatlik tahmin verisi sunuyorlar. Bu tahmin verisi tıpkı hava tahminlerinde olduğu gibi değişkenlerden hesaplanarak sunuluyor. Ücretsiz Balık Çiftliği Takip Programı Umitron sayesinde 10 metre derinliğe kadar sıcaklık, çözünmüş oksijen, klorofil a ve tuzluluk değerlerinin yanısıra dalga yüksekliği, akıntı ve rüzgar verilerine de ulaşabilirsiniz.

Değerlendirme

Bir yorum bırakın

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.