Zargana | Belone belone

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 573 okuma 3 dakika

Belone belone (Zargana), Atlantik Okyanusu’nun doğusu ve Akdeniz’de dağılım gösterir. (65°K-14°K, 32°B-42°D) Ülkemiz’de Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz de dahil olmak üzere tüm denizlerimizde bulunur.

zargana

Vücut uzamış, yılan balıklarını andıran ince bir yapı mevcuttur, bu yapı zıpkına da benzetilebilir. Her iki çene de uzamış, sivri ve keskin bir gaga şeklini almıştır. Alt çene üst çeneden biraz daha uzundur bu nedenle ağız yukarı dönüktür. Ağzı küçük, kuvvetli ve sivri dişlerle donatılmıştır. Dişler birbirlerinden ayrı ve içe dönüktür (Avının kurtulmasını önleyen bir yapı). Birbirlerine yakın, üçgenimsi ve büyük bir çift nostril (burun deliği) ihtiva eder. Dorsal yüzgeç vücudun gerisine itilmiştir (vücudun orta noktasının gerisinde) ve anal yüzgeçle hemen hemen aynı hizzadadır (Abdominal). Dorsal yüzgeç kenarı konkav bir yapı sergiler. Kaudal yüzgeç, homoserk ve çatallı bir yapı gösterir, alt lob üst lobdan biraz daha kısadır. Yanal çizgi solungaç kapaklarından başlamak kaydıyla vücut boyunca devam eder ve kaudal yüzgeç’de son bulur. Gövdeleri ince ve kolay dökülen pullarla örtülüdür (Yanal çizgi boyunca bu özellik gözlenmez). Vücut yeşil-mavi, karın ve kenarlar gümişi tonlardadır. Anal ve Dorsal yüzgeç sarımtırak ve uçları hafifçe koyulaşmıştır.

Belone belone, açık denizlerin kıyısal kenarlarını seven pelajik bir türdür. Maksimum vücut boyu 93 cm olarak tespit edilmiş fakat genellikle rastlanılan tür boyu ortalama 45 cm civarıdır. 1,3 kg’a kadar gelişmeleri mümkündür. Beslenme karnivor ve genel besini Hamsi (Engraulis encrasicholus – Özellikle Karadeniz’de) ve diğer küçük balıklar (Örn : Atherina mochon pontica) oluşturur. Zargana ovipardır. Üreme periyodu Mayıs-Eylül aylarında gerçekleşir. Yumurtaları Ağsı iplikçik şeklinde aşşağı-yukarı 2 mm çapındadır. Yumurtalarını genellikle Alglere (Cystoseira) ya da Deniz Çayırlarına (Zostera) yapıştırırlar. Yumurtadan çıkan canlı ortalama 9-12 mm uzunluğunda ve kahverengi tonlarındadır. 5-10 cm uzunluğundaki genç bireyler yüzen deniz çayırlarını andıran yeşil tonlardadır.

Zargana eti lezzetlidir, ekonomik Önemi vardır.

zargana

Zargana Balığı Sınıflandırması;

Regnum : Animalia
Phylum : Chordata
Classis : Actinopterygii
Ordo : Beloniformes
Familia : Belonidae
Genus : Belone (Cuvier, 1816)
Species : B. belone (Linnaeus, 1761)

Binomial Nomenclature : Belone belone (Linnaeus,1761)
Alt-Türler (sub-species);
Belone belone acus (Risso, 1827)
Belone belone belone (Linnaeus, 1761)
Belone belone euxini (Günther, 1866)

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.