Heptranchias perlo

Boz Camgöz | Heptranchias perlo

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 591 okuma 2 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Hexanchiformes Compagno, 1973 (Ordo) -> Hexanchidae Gray, 1851 (Familia) -> Heptranchias Rafinesque, 1810 (Genus) -> Heptranchias perlo (Bonnaterre, 1788)(Species)

Sinonimler : Squalus perlo Bonnaterre, 1788, Squalus cinereus Gmelin, 1789, Heptranchias cinereus Rafinesque, 1810

İsimlendirme : Boz Camgöz (Türkçe), Sharpnose sevengill shark (İngilizce), Requin perlon (Fransızca), Cañabota bocadulce (İspanyolca), عَّصرُم شرق (Arapça), 尖吻七鳃鲨 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut uzun ve torpil şeklindedir. Baş bölgesi üstten hafifçe basık ve burun sivridir. Dorsal yüzgeç bir adet olup, vücudun posterior kısmında yer alır. Alt çenedeki dişler testere biçimindedir; diş formülü alt çene için 5-1-5, üst çene için 10-10 (bazen 9-9 veya 11-11) şeklindedir. Pektoral yüzgeçler iyi gelişmiştir ve posteriör kenarı konkavdır. 7 adet olan solungaç yarıkları vücudun ventraline kadar uzanır. Vücut dorsalde koyu gri/kahverengi olup karın kısmına doğru dalgalı veya düz beyaz renktedir. Jüvenil bireylerin dorsal ve kaudal yüzgeç uçlarında siyah bir leke bulunabilir. Canlı örneklerin gözleri fosforlu yeşil renktedir. Maksimum vücut boyu erkek bireylerde 100 cm, dişi bireylerde 140 cm kadardır.

Biyolojik Özellikler

Genellikle derinliği 50-400 m arasında değişen ılıman sularda bentik olarak yaşarlar, nadiren 1000 m derinliğe kadar yayılım gösterirler. Ovovivipardırlar; üremeleri ilkbahar ve yaz aylarında açık sularda gerçekleşir. Bir seferde 9-20 adet yavru dünyaya getirirler. Yeni doğan yavruların boyu 25-27 cm civarındadır. Boz camgözler, predatör balıklardır. Besinlerini bilhassa küçük köpekbalıkları, vatozlar ve kemikli balıklar oluşturur; ayrıca krustaseler ve kafadan-bacaklıları da tüketmektedirler. Nadiren trol ve gırgır ağlarıyla yakalanan bu türün Türkiye balıkçılığı açısından herhangi bir ekonomik önemi yoktur.

Dağılımı: 58°K – 58°G, 98°B – 173°B.

Kaynak: Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.