Kayıp 8 Milyon Somon Balığı | Norveç

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 359 okuma 3 dakika

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (Norwegian Seafood Council) Çarşamba günü İskoçya’dan sonra Norveçte de görülen Alg patlaması sonucu en az 8 milyon somon balığı’nın öldüğünü açıkladı. Küresel ısınma’nın da etkisiyle deniz ve okyanus suyu sıcaklıklarındaki artış Alg patlamaları için uygun ortam oluşturuyor. Oldukça hızlı bir şekilde yayılan Algler balıkların solungaçlarına yapışarak tıkanmasını ve balığın oksijensiz kalarak ölmesine neden oluyor. Deniz balıkları her ne kadar yüzerek bu tür ortamlardan uzaklaşabilseler de aynı durum kültür balıkları için geçerli değil. Bu nedenle Alg patlaması’nın yaşandığı bölgeden uzaklaştırılamayan kafesler büyük kayıpların yaşanmasına neden oluyor.

Nisan ayının son haftasında İskoçya’yı da vuran Alg patlaması neticesinde yüzlerce ton ölü balığın toplanmasını BBC haber yapmıştı. Norveç Balıkçılık Müdürlüğü (Norwegian Directorate of Fisheries) alglerin yayılmasının devam edeceği görüşünde. Analist Paul Aandahl’a göre ise şimdiden piyasa değeri kabaca 70 milyon dolara tekabül eden 40 bin ton yani 8 milyon balık raflara ulaşamayacak ve bu kaybın daha da büyümesi bekleniyor. Bir çok hastalık çeşidi’nin yanı sıra deniz biti (sealice) ile mücadele vermeye devam eden çiftlikler’in – Nisan ayında yapılan açıklamada İskoçya sularında yetiştiricilik yapan Mowi, somon üretiminin yüzde 36 kadar azalmasını bu sebeplere bağlamıştı – sorunlarına bir yenisi daha eklenmiş görünüyor.

2018 yılında Norveç bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artış ile toplamda 1.24 milyon ton somon balığı ihraç etti (Kaynak: Norveç İstatistik Kurumu). Bu yıl ise 2018 yılına göre yüzde 4 artış öngörülüyordu. Ölümlerin devam etmesi durumunda bu artışın yüzde 1,5 – 2,0 seviyelerine gerilemesi söz konusu olabilir. Bu durumdan ötürü yılın ikinci çeyreğinde somon balığı satış fiyatlarında ufak bir artış bekleniyor. Hastalıkları önlemek ve özellikle deniz biti sorunuyla mücadele etmek için çiftliklerde belirli aralıklarla hasat yapılması alışılmış bir durum. Alg patlamasının devam etmesi durumunda hasat miktarları artacak gibi. Alastair Sinclair’in dediği gibi “Herkes endişeli”.

Kaynaklar;

[1] Reuters

[2] Independent

[3] BBC

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.