Camgöz | Galeorhinus galeus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 593 okuma 5 dakika

İsimlendirme : Camgöz (Köpekbalığı) (Türkçe), Tope shark (İngilizce), Requin-hâ (Fransızca), Акула суповая (=галеус) (Rusça), Cazón (İspanyolca)

Sinonimler : Squalus glaeus Linnaeus, 1758; Galeus canis Bonaparte, 1834; Galeus galeus Lozano Rey, 1928.

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Bilateria (Sub-Regnum) -> Deuterostomia (Infra-Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Gnathostomata (Infra-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Triakidae Gray, 1851 (Familia) -> Galeorhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Galeorhinus galeus (Linnaeus, 1758) (Species)

Morfolojik Özellikler

Burun nispeten uzun ve koniktir. Spirakulumlar oldukça iyi gelişmiştir. Her iki çenedeki dişler birbirleriyle aynı yapıda olup; anteriördeki ilk üç diş dik konumlu, diğer dişler geriye doğru kıvrıktır. Birinci dorsal yüzgeç geniş ve üçgen biçiminde olup, başlangıcı pektoral yüzgecin serbest kenarının hizasında yer alır. Anal yüzgeç ile ikinci dorsal yüzgeç yaklaşık aynı boyda ve karşılıklıdır. Kaudal yüzgecin üst lobundaki sub-terminal girinti oldukça büyüktür. Vücut dorsalde gri veya kahverengi, ventralde ise beyazdır. Genellikle boyları 80 – 120 cm arasında değişen bireyler yaygındır, ancak maksimum boy 200 cm’ye ulaşabilir (Branstetter, 1984b).

Biyolojik Özellikler

Galeorhinus galeus (Camgöz Köpekbalığı), kıyısal ve epipelajik bir türdür; çoğunlukla derinliği 20 – 470 m arasında değişen sularda dağılım gösterir. Besinlerini bentik balıklar ve kafadanbacaklılar oluşturur (Bass et al., 1975b). Ovovivipar bir türdür. Bir seferde ortalama boyları 35 cm civarında olan 25 – 45 kadar yavru dünyaya getirirler (Branstetter, 1984b). Hamilelik dönemi yaklaşık olarak bir yıldır. İlk eşeysel olgunluk boyları erkek bireyler için 120 – 170 cm, dişi bireyler için 130 – 185 cm civarındadır. Türkiye denizlerinde oldukça nadir rastlanan Galeorhinus galeus (Camgöz Köpekbalığı) ‘nın balıkçılığımız açısından herhangi bir ekonomik önemi bulunmamaktadır.

Dağılımı: Ege Denizi ve Akdeniz.

Sınıflandırma – Binomial Nomenclature
Regnum Animalia Phylum Chordata
Sub-Phylum Vertebrata Clasis Chondrichthyes
Sub-Clasis Elasmobranchii Sup-Ordo Euselachii
Ordo Carcharhiniformes Familia Triakidae
Genus Galeorhinus Species Galeorhinus galeus (Linnaeus, 1758)
Teknik Özellikler
Boy 200 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 44,7 kg. Derinlik 0 – 1100 m
Sıcaklık 5°C – 20,5°C. Oksijen 2,7 – 6,3 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 70°K – 58°G, 111°D – 37°D
Önemi Çok Az Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz Kafatası
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz
G. galeus - Camgöz

Fotoğraflar: Jean-Christophe, Laurie Darcey, Jan Weigand, Francisco Marval Ugas, Salesjö.

Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.