Siyah Yüzgeçli Köpek Balığı | Carcharhinus melanopterus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 616 okuma 4 dakika

İsimlendirme : Siyah Yüzgeçli Köpek Balığı (Türkçe), Blacktip reef shark (İngilizce), Requin pointes noires (Fransızca), Tiburón de puntas negras (İspanyolca)

Sinonimler : Carcharias melanopterus Quoy & Gaimard, 1824

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Carcharhinidae Jordan & Evermann, 1896 (Familia) -> Carcharhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Carcharhinus melanopterus (Quoy and Gaimard, 1824) (Species)

Morfolojik Özellikler

Burun kısa ve belirgin şekilde genişlemiştir. Ağız yarım ay şeklindedir. Üst çenedeki dişler iri, geriye doğru yatık ve kenarları testere şeklinde tırtıklıdır. Alt çenedeki dişler iri, geriye doğru yatık ve kenarları testere şeklinde tırtıklıdır. Alt çenedeki dişler daha ince yapılı ve dik, kenarları hemen hemen pürüzsüzdür. Pektoral yüzgeçler nispeten geniş ve üçgenimsidir. Birinci dorsal yüzgecin başlangıcı pektoral yüzgecin serbest kenarıyla aynı hizadadır; ikinci dorsal yüzgecin yüksekliği, birinci dorsal yüzgecin yüksekliğinin yaklaşık yarısı kadardır. Vücut dorsalde sarımsı kahverengi, ventralde ise beyazımsıdır; bütün yüzgeçlerin ucu karakteristik olarak siyah renktedir ve bu özelliği ile kolayca tanınır. Maksimum vücut boyu 180 cm’dir.

Biyolojik Özellikler

Carcharhinus melanopterus (Siyah Yüzgeçli Köpek Balığı), genellikle derinliği 50 m’yi geçmeyen kıyıların kayalık ve resifli zeminlerinde yaşayan pelajik bir türdür. Tatlı sularda yaşayabildiği rapor edilmiştir. Territoryal davranışın gözlendiği agresif bir köpek balığı olarak bilinmektedir. Genellikle kemikli balıklar ve kafadanbacaklılar ile beslenir. Vivipar bir türdür. Her 12-16 ayda bir, boyları yaklaşık 50 cm olan 4-14 yavru dünyaya getirir. İlk eşeysel olgunluk boyu 110 cm civarındadır. Son derece nadir rastlanan bu türün balıkçılığımız açısından bir önemi yoktur; ancak Pasifik Okyanusun’da yüzgeçlerinin besin olarak tüketildiği bilinmektedir.

Dağılımı: Doğu Akdeniz.

Sınıflandırma – Binomial Nomenclature
Regnum Animalia Phylum Chordata
Sub-Phylum Vertebrata Clasis Chondrichthyes
Sub-Clasis Elasmobranchii Sup-Ordo Euselachii
Ordo Carcharhiniformes Familia Carcharhinidae
Genus Carcharhinus Species C. melanopterus (Quoy&Gaimard, 1824)
Teknik Özellikler
Boy 200 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 13,6 kg. Derinlik 20 – 75 m
Sıcaklık 25 – 26 °C. Oksijen 4,6 – 4,7 ml/l.
Su Tipi Deniz ve Acı Su Dağılım 35°K – 25°G, 7°D – 134°B
Önemi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Carcharhinus melanopterus
Carcharhinus melanopterus
Carcharhinus melanopterus
Carcharhinus melanopterus
Carcharhinus melanopterus
Carcharhinus melanopterus

Fotoğraflar: Klaus Stiefel, Autopsea, Carl. B., Laurie Darcey, Philippe Julien, Luc Viatour
Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.