Albino Deniz Canlıları | Albinizm & Akşınlık

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 1,1Bin okuma 5 dakika

Renksizlik ya da Akşınlık (akromi, akromazya, akromatoz) olarak tabir edilen albinizm, doğuştan gelen genetik bir hastalıktır. Deri, kıl ve gözlerde renklenmeyi sağlayan pigmentlerin eksikliğinde ya da azlığında görülür. Bu nedenle canlı kısmen ya da tamamen beyaz renklidir, zaman zaman pembe tonlarına çalan renklenmeler de görülebilir. Bir diğer tipindeyse tirozinaz enzimi bulunmaması sonucu melaninin (renk pigmenti) üretilememesi, dolayısıyla renklerin oluşamaması ile sonuçlanır. Albinizm çekinik bir genle ifade edilir ve deniz canlıları da dahil olmak üzere omurgalı canlıların bir çoğunda nesilden nesile aktarılır.

Albino Deniz Samuru - Enhydra lutris

Albino Deniz Samuru – Enhydra lutris

Beyaz gibi oldukça dikkat çekici tonlara sahip canlıların doğada yaşamlarını sürdürmeleri son derece zordur. Bu nedenle albino canlılar hemen predatörlerin dikkatlerini üzerine çeker ve çok büyüyemeden yem olurlar. Bu nedenle bir çoğuna doğada rastlamak son derece zordur. İlgi çekici olduklarından dolayı da genellikle hayvan bahçeleri bu canlılara ev sahipliği yapar. Nadir bulunmalarının bir diğer sonucu olarak bu canlıların maddi anlamda değer kazanmalarıdır. Öyle ki 2008 yılında Brezilyalı kaçakçılar tarafından yakalanıp satılan 7 albino timsah adet başına 9.700$ kazandırmışlardır.

Albino Kerevit - Procambarus erythrops

Albino Kerevit – Procambarus erythrops

Albino canlılar sıklıkla albino olmayan ancak taşıdıkları özel genetik materyaller nedeniyle beyaz renklerde olan bazı canlılar ile karıştırılırlar. Örneğin Kermode Ayısı olarak bilinen Ursus americanus kermodei türü, Amerikan kara ayısı Ursus americanus türünün beyaz renkteki bir varyantıdır. Beyaz bengal kaplanı da bu gruba dahil edilebilir. Çünkü beyaz aslan ve kaplan türlerinin genetik olarak devamlılığı özel olarak sağlanmakta ve tür içi çiftleştirmeler yapılarak hayvanat bahçeleri, sirk gibi alanlarda bu canlılar kullanılmaktadır. Bu durumda hayvan severler için bir başka tartışma konusu oluşturmaktadır.

Albino Kambur Balina - Megaptera novaeangliae

Albino Kambur Balina – Megaptera novaeangliae

Benzer durumlar akvaryum balıkları için de geçerlidir. Akvaryum balıkları arasında son derece yaygın olan albinizm, bu durumu daha çok üreticilerine borçludur. Akvaryum içerisinde daha güzel görüntüler elde edebilmek ya da balıkları daha değerli kılabilmek amacıyla özel olarak yapılan bazı çiftleşmeler sonucunda da albino ya da albino olmayan ancak beyaz renkli balıklar oluşmakta ve bazıları bu özelliklerini nesilden nesile aktarabilmektedir.

Albino Katil Balina - Orcinus orca

Albino Katil Balina – Orcinus orca

Deniz canlılarında albinizm bu sayfada gösterilen türlerle sınırlı değildir. Canlıların bir çoğunda görülebilir. Kedi balıkları, vatozlar, tavşan balıkları ve verilebilecek daha bir çok örnek gibi bir çok farklı türde balıklarda ve diğer canlılarda görülmektedir. Bu anlamda bu sayfadaki içerikte bütün albino canlıların verilmesi mümkün olmadığından yalnızca bazı türler verilmiştir.

Albino Pamuk Balığı - Carcharias taurus

Albino Pamuk Balığı – Carcharias taurus

Fotoğraflar: Mikel Monje (Yunus), Wes C. Skiles (Kerevit), Elle Bartnik (Timsah), Karen Jack (Deniz Samuru), Great Barrier Reef Marine Park Authority (Kambur Balina)

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.