Stari Most | Mostar | Bosna-Hersek

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 366 okuma 1 dakika

Stari Most (Eski Köprü) ya da Türkçe bilinen adıyla Mostar Köprüsü, Neretva Nehri üzerinde kurulmuş olan köprü, ülkenin en büyük 5. şehri olan Mostar’da bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü, Bosna-Hersek’de başlayan iç savaşı fırsat bilen Sırpların saldırıları ile yapımından 427 yıl sonra 9 Kasım 1993’de yıkıldı. Köprünün yeniden yapılmasının gündeme alınması ve bir çok ülkenin katkısı ile tekrar 23 Temmuz 2004’de yapımı tamamlanarak açılışı yapıldı. Ayrıca 2005 yılında UNESCO tarafında Dünya Mirası olarak onandı. Köprü, 24 metre yüksekliğinde 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindedir. Balkanlarda, Osmanlı mimarisinin etkilerinden biri olarak önem taşımaktadır.

stari most

Bölge halkının yaşamı içinde de köprünün önemli bir yeri vardır. Geleneklere göre her yıl düzenlenen yarışmalarda, şehrin evlenme çağına gelmiş erkekleri köprüden atlayarak, ne kadar cesur ve yetenekli bireyler olduklarını kanıtlarlar.

Fotoğraflar: Ramirez, Lassi Kurkijärvi

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.