Kaya Horozbinası | Acanthemblemaria spinosa

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 392 okuma 2 dakika

Mezoamerikan Resif Sistemi’nin (MBRS) bir parçası olan Kaya Horozbinası (Acanthemblemaria spinosa), yaklaşık 2-3 cm boylarında ve mercan resiflerinde (özellikle beyaz kumluk alanları olan resifler) ki oyuklarda sıklıkla karşılaşılan bir balık türüdür. İngilizce adı “Spinyhead blenny” olarak geçer, “spinyhead” ile ifade edilmek istenen Acanthemblemaria spinosa‘nın başının üzerinde bulunan, zaman zaman saç olarak da nitelendirilen, dikensi yapılardır. Doğal populasyonları Atlantik Okyanusunun batı kanadında, Batı Hint Adalarının kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan Bahamalar takımadaları ve Amerika’nın eyaleti Florida açıklarından, Curaçao Adaları olarak bilinen Karayip denizinde bulunan Venezuela’ya yakın, Hollanda’ya bağlı Küçük Antiller Adalar Topluluğuna kadar yayılım gösterirler. (20°K – 7°K, 177°B – 58°B)

Acanthemblemaria spinosa

Vücut üzerinde siyah, beyaz ve kırmızı tonlarında alacalı bir renklenme bulunur. Çok derin olmayan sığ tropikal suları tercih ederler. Genellikle geyik boynuzuna benzer dallı, bir yapısı olan mercan Acropora palmata ölüleri üzerinde yaşar, canlı mercanlar yakınında daha çok dişi bireyler bulunurlar. Doğal ortamlarında fırsatçı bir beslenme biçimi benimsemiş canlı, ani bir hareketle su kolonundaki besini midesine indirir ve içinde bulunduğu oyuğa seri bir şekilde geri döner. Plankton ve küçük ebatlardaki krustase (kabuklu canlılar) türleri ile beslenir. Eşeysel olgunluk boyu 1,5 cm olarak tahmin edilmektedir. Akvaryumlarda da sıkça rastladığımız kaya horozbinası, eminim su ortamınızı biraz neşelendirecektir. Üstelik akvaryum içerisindeki bakımı da kolay sayılabilecek, orta zorluk düzeyindedir.

Kaynaklar: Wikipedia, Fishbase

Fotoğraf: Brian Skerry, Nick Hobgood

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.