Deniz Kestanesi | Colobocentrotus atratus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 480 okuma 2 dakika

Pancar rengindeki deniz kestanesi (Colobocentrotus atratus) ya da bilinen adları ile helmet urchin (miğferli deniz kestanesi) ve shingle urchin (padavralı deniz kestanesi) Echinometridae ailesine dahil bir deniz kestanesi türüdür. Genellikle Hawaii’nin gel-git bölgelerindeki kayalıklara tutunarak yaşamını sürdüren bu canlı (fotoğrafın çekildiği yer Puako, Hawaii), Batı-Hint Pasifikte oldukça yaygındır. Genellikle deniz kestanelerinin yüzeyini oluşturan sert ışınların modifiye olarak canlı yüzeyinde padavraya benzer çok köşeli mozaikimsi bir yapı oluşturduğundan, muazzam görüntüsüne hayran kalmamak mümkün değil. Vücudun alt tarafında ise gene benzer şekilde ışınların modifiye olması ile oluşan tube foot olarak adlandırılan ambulakral (Derisidikenlilerde ışınsal kanallara, küçük yan kanallarla bağlı vücut dışına uzanan deri çıkıntıları olup yer değiştirmeye yararlar) ayakçıklar bulunur.

Colobocentrotus atratus - Migferli deniz kestanesi

Yakın zamanda Santos & Flammang (2007) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre; Colobocentrotus atratus‘un tutunma gücü aynı ailede bulunan normal dikenli bireylere oranla oldukça yüksek, öyle ki; 7.5 m/sn akıntı hızına sahip sulara dayanabilen diğer deniz kestanelerinin aksine Colobocentrotus atratus 17.5 m/sn’ye dayanabilmektedir. Hatta bazı koşullarda 27.5 m/sn’ye bile dayanabilmektedir. Bu rakamlar bir deniz kestanesi türü için oldukça yüksektir. Bu açıdan bakıldığında Colobocentrotus atratus‘u tutunduğu yüzeyden ayırmak oldukça zordur. Bu nitelikleri yüzünden dalgalı ortamlarda, gel-git alanlarında yaşaması mümkün olmuştur.

Fotoğraf: fishandfungi (Flickr kullanıcısı), Ken-ichi Ueda

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.