Binada (Qiandao) Gölü | Çin

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 395 okuma 1 dakika

Qiandao (Binada) gölü, benzerlerinin aksine el yapımı bir adadır. Chun’an County, Zhejiang, Çin’de bulunur. Xin’an nehri üzerine kurulan hidro-elektrik santralinden sonra yapımı tamamlanmıştır. Göl üzerinde 1.078 adet büyük sayılabilecek (en azından diğerlerine göre) ada bulunmaktadır, ayrıca sayılmayan binlerce çok çok ufak adacıklar da vardır. Göl 573 km2‘lik bir alana kuruludur ve yaklaşık olarak 17-18 km3 su taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Gölde bulunan adaların kapladığı alan ise 86 km2‘dir.

Qiandao gölü, temiz suyu ile bilinen (hatta içilebilir düzeyde) bir göldür ve göl suyu meşhur Nongfu Spring marka suların kaynağını oluşturmaktadır. Göl, Zhejiang’a büyük bir ilgi çekmektedir öyle ki göl kıyısındaki yapılanma ve yeni mülklerin yapılma ve satılma oranları 90’lı yılların sonundan itibaren büyük bir artış göstermiştir. Gölü oluşturan Xin’an nehri üzerine kurulu baraj ise yaklaşık 105 metre yüksekliğinde ve 466,5 metre genişliğindedir. Bu baraj ayrıca Çin’de 100 metre yüksekliğini geçen ilk baraj olma ünvanını da taşımaktadır. Baraj üzerine kurulu santralin gücü 845 MW’dır.

Fotoğraf: Mind_Virus (Reddit Kullanıcısı)

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.