Banpo Köprüsü | Seoul | Güney Kore

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 466 okuma 1 dakika

Banpo Köprüsü, Seoul’de şehir merkezinde yer alan ve Han Nehri üzerinde kurulmuş olan ana köprüdür. Banpo Köprüsü, Jamsu Köprüsü gibi çift katlı formda yapılmıştı. İkinci olarak bulunan köprü nehirdeki su seviyesi yükseldiğinde suyun altında kalarak su seviyesini dengeleyebilmektedir. Banpo Köprüsü aslında 1982 yılında kirişli köprü olarak inşa edilmiş bir köprüdür.
2008 yılının Eylül ayında söz konusu olan köprü dev gökkuşağına benzer yapıda olması amacı ile köprünün her iki yanına 10.000’e yakın küçük hortumcuklar yerleştirilerek yeni ve aynı zamanda modern bir görünüme kavuşturulmuştur. (LED teknolojisi ile renklendirmede gökkuşağına benzetilmiş.) Bu hortumcuklar birleşerek dakikada 190 ton suyu bir anda havalandırabilmektedir. Bu özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabına giren ve Dünyanın en uzun yapay köprülü su fıskiyesi (yapay köprü şelalesi de denebilir, neticede ingilizceden çeviri) olan Moonlight Rainbow Fountain (Ayışığı Gökkuşağı Fıskiyesi – köprüdeki su sistemine verilen ad) 1.140 metre uzunluğundadır. Köprüde bulunan sistem köprüden yaklaşık 20 metre aşağıda olan nehrin kendi sularını yaklaşık 43 metre uzağa pompalıyor ve tekrar nehre geri dönmesini sağlıyor. Bu şekilde hem nehrin suyu havalandırılmış oluyor ve oksijen açısından zenginleşiyor ayrıca aynı zamanda görsel anlamda da güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu köprü, kendi projesi türünde bir ilk olma özelliğine sahip.

Fotoğraf: Gu Gyobok

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.