Table Mountain

Table Mountain (Masa Dağı) | Cape Town | South Africa

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 638 okuma 3 dakika

Table mountain ya da türkçe çevirisi ile “Masa Dağı”, Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinden sonra en kalabalık şehri olan Cape Town’da bulunmaktadır. Bir çok dağın aksine tepe yüzeyi düz bir görünüm sergiler. Cape Town bayrağında da Masa dağına yer verilmiştir. Turistik açıdan bölge için son derece önemlidir. Özellikle yürüyüş sporlar ile ya da “cableway” olarak nitelendirilen teleferik sistemleri ile dağın tepesine yapılan geziler büyük ilgi görmektedir. Dağ yüzeyinden görülen manzara Afrika’nın en iyi manzaralarından biri olarak nitelendirilmektedir.

Masa dağının en yüksek noktası, dağ platosunun doğu yüzeyinde kalır ve 1.086 metre yüksekliğindedir. Platonun batı kanadında kalan teleferik istasyonundan yaklaşık 19 metre daha yüksektir. Dağın düz yüzeyi genellikle orografik bulutlar (hava parselinin yukariya dogru, bir engebe veya engel tarafindan yukselise zorlanmasiyla olusan bulut türü) ile kaplıdır. Hatta bu bulutlar nedeniyle oluşan bazı efsaneler vardır. Bunlardan bir tanesinde dağların sigara içtiklerinden bahsedilmektedir.

Masa dağı vejetasyon (bitki) açısından da oldukça önemlidir. Bir çok nesli tehlike altındaki tür bölgede yaşamını devam ettirmektedir. Yaklaşık olarak 2.200 kadar bitki türü olduğu düşünülmektedir. Bu rakam bir çok ülkenin tamamında olan bitki türü sayısından fazladır. Bölgedeki bitkisel yaşamın korunması amacı ile sürekli olarak “istilacı türler” olarak nitelendirdiğimiz, çabuk yayılan türler kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır.

masa-dağı-cape-town-2

Bölgede yapılabilecek aktivitelerden en çok tercih edileni yazımızın girişinde de bahsettiğimiz yürüme sporları. Farklı zorluk derecelerinde yol alternatifleri bulunan dağda en kısa yol, yürüyen kişinin fiziksel durumuna da bağlı olmak kaydı ile, 1-3 saatlik bir mesafeden oluşmaktadır. Yürüme yollarının tamamı ise 4-6 gün alabilmektedir. İkinci alternatif ise, dağcılıktır. Yine çeşitli zorluk derecelerinden oluşan yamaçlar bulunmaktadır. Dağın bir çok yüzeyinde gerçekleştirilen aktivite de, yalnızca bir sert tırmanma stili olan “trad climbing” yani her türlü emniyet aleti dağcı tarafından yerleştirilmektedir. Bunların dışında bölgede bulunan mağaralar, mağara keşifçileri için alternatif oluştururken, bisikletçiler ise bölgeye yerleştirilmiş işaretleri takip etmek koşulu ile dağ bisikletçiliği yapabilmektedirler.

masa-dağı-cape-town

Fotoğraf: Sydney Blogger, Shann Biglione
Kaynak: Table Mountain

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.