Büyük Camgöz | Cetorhinus maximus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 560 okuma 2 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Cetorhinidae Gill, 1862 (Familia) -> Cetorhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Cetorhinus maximus (Gunnerus, 1765) (Species)

Sinonimler : Squalus maximus Gunnerus, 1765; Selache maxima Cuvier, 1817; Squalus cetaceus Gronow, 1854

İsimlendirme : Büyük Camgöz (Türkçe), Basking shark (İngilizce), Pèlerin (Fransızca), Peregrino (İspanyolca), Акула гигантская (Rusça), 姥鯊 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut fusiform şeklindedir. Solungaç yarıkları başın üst kısmından başlayarak boğaza kadar uzanır. Gözlerde membrana niktikans yoktur. Kuyruk sapında belirgin bir karina bulunur. Kaudal yüzgeçin alt lobu oldukça iyi gelişmiştir. İkinci dorsal yüzgeç ile anal yüzgeç yaklaşık aynı boydadır. Vücut rengi dorsalde grimsi kahverengi, koyu gri veya siyahımsı, ventralde ise daha açık renktedir; vücudun ventralinde ve burunun altında çoğunlukla açık renkli lekeler bulunur. Maksimum vücut boyu erkek bireylerde 900 cm, dişi bireylerde ise 980 cm’dir; 1520 cm’ye ulaşan bireyler rapor edilmiştir.

Biyolojik Özellikler

C. maximus, yavaş hareket eden epipelajik bir köpekbalığı türüdür. Büyük boyuna karşın, son derece zararsız bir türdür. Kıyıya yakın sularda 2-5 bireyden oluşan küçük sürüler halinde veya sayısı yüzlere varan büyük sürüler halinde bulunabilirler. Ovovivipar olan türün hamilelik dönemi yaklaşık 3.5 yıl kadardır; yeni doğan yavrular yaklaşık 160 cm boya sahiptir. Eşeysel olgunluk boyu 400-500 cm arasında değişir. Türün esas besinini zooplankton (kopepod ve balık yumurtaları) oluşturur. Kıyılarımızda çok nadir rastlanan bu türün ekonomik bir değeri bulunmamaktadır.

Dağılımı: 75°K – 58°G, 112°D – 42°D.

Kaynak: Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.