Pamuk Balığı | Odontaspis ferox

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 496 okuma 4 dakika

İsimlendirme : Pamuk Balığı (Türkçe), Smalltooth sand tiger (İngilizce), Requin féroce (Fransızca), Solrayo (İspanyolca), نانسألا ريغص روث شرق (Arapça), 凶猛锥刺鲨 (Çince)

Sinonimler : Squalus ferox Risso, 1810; Carcharias ferox Risso, 1910; Odontaspis herbsti Whitley, 1950

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Odontaspididae Müller ve Henle, 1839 (Familia) -> Odontaspis Agassiz, 1838 (Genus) -> Odontaspis ferox (Risso, 1810) (Species)

Morfolojik Özellikler

Pamuk Balığı vücudu Carcharias taurus türüne göre daha küt yapıdadır, baş bölgesi belirgin şekilde basıktır ve burun nispeden daha uzundur. Gözler oldukça küçük olup baş boyunda 4 defadan fazla bulunur. Birinci dorsal yüzgeç, pelviklere nazaran pektoral yüzgeçlere daha yakındır. Üst çenenin birinci dişi çok küçük boydadır; üst çenenin üçüncü dişini 4 adet küçük diş takip eder. Üst çenedeki dişlerin sayısı 50-54, alt çenedekilerin sayısı 39-42 civarındadır. Pamuk Balığı vücut rengi dorsalde açık gri, ventralde ise beyazdır; bazen dorsalde düzensiz koyu lekelere rastlanır. Pektoral yüzgeç hariç diğer tüm yüzgeçlerin kenarları koyu gri, kaudal yüzgecin alt lobu ise koyu renktedir. Maksimum vücut boyu 360 cm’dir.

Biyolojik Özellikler

Odontaspis ferox, genellikle derinliği 420 m’ye kadar olan derin sularda epipelajik veya bentik olarak yaşayan bir köpekbalığıdır. Nadiren 10 m derinlikteki sığ sulara girerler. Predatör bir tür olup esas besinini balıklar, kafadanbacaklılar ve krustaseler oluşturur. Pamuk Balığı türünün üreme biyolojisi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır, ancak Carcharias taurus türü gibi ovovivipar olduğu tahmin edilmektedir. Denizlerimizde son derece nadir rastlanan bu türün herhangi bir ekonomik önemi yoktur.

Dağılımı: Ege Denizi ve Akdeniz.

Teknik Özellikler
Boy 450 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 289 kg. Derinlik 10 – 2000 m
Sıcaklık 5 – 15 °C. Oksijen 4,1 – 5,2 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 50°K – 49°G, 180°B – 180°D
Ekonomi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Pamuk Balığı - Odontaspis ferox
Pamuk Balığı - Odontaspis ferox
Pamuk Balığı - Odontaspis ferox
Pamuk Balığı - Odontaspis ferox
Pamuk Balığı - Odontaspis ferox

Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.