Canavar Köpekbalığı | Carcharodon carcharias

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 774 okuma 4 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Lamnidae Müller & Henle, 1838 (Familia) -> Carcharodon Müller & Henle, 1838 (Genus) -> Carcharodon carcharias (Linnaeus, 1758) (Species)

Sinonimler : Squalus carcharias Linnaeus, 1758, Carcharias lamia Rafinesque, 1810, Carcharias rondeletti Bory de St. Vincent, 1829

İsimlendirme : Büyük Beyaz Köpekbalığı (Türkçe), Canavar Köpekbalığı (Türkçe), Great white shark (İngilizce), Grand requin blanc (Fransızca), Jaquetón blanco (İspanyolca), Wahsh (Arapça), 噬人鲨 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut fusifor şeklindedir; burun kısa, konik ve üstten basıktır. Ağız büyük ve çeneler kuvvetlidir; çenelerde yer alan dişler üçgen yapılı ve kenarları testere biçimindedir. Üst çenede 26, alt çenesinde 24 kadar iri boylu diş bulunur. Vücut rengi dorsalde kurşuni kahverengi veya koyu mavi, ventralde ise kirli beyazdır. Pektoral yüzgeçler üzerinde genellikle siyah bir benek bulunur. Vücut boyu 800 cm’ye ulaşabilir; genellikle boyları 300-600 cm arasında değişen bireyler yaygındır.

Biyolojik Özellikler

Sığ kıyılardan, 1300 m derinliğe kadar dağılım gösterebilirler. Çok saldırgan, tehlikeli ve predatör bir türdür. Balık, kaplumbağa, foklar, deniz kuşları ve kafadanbacaklılar ile beslenirler. Ovovivipar olan bu tür, bir seferde boyları 90-140 cm arasında değişen 2-11 adet yavru dünyaya getirir. İlk eşeysel olgunluk boyu 400 cm civarındadır. C. carcharias, nesli tehdit altında olan balık türleri listesine eklenmiştir. Nispeten nadir rastlanılan bu türün büyük boyda yakalananları, zaman zaman balıkhanelerde satılmaktadır.

Dağılımı: Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi.

Sınıflandırma – Binomial Nomenclature
Regnum Animalia Phylum Chordata
Sub-Phylum Vertebrata Clasis Chondrichthyes
Sub-Clasis Elasmobranchii Sup-Ordo Euselachii
Ordo Lamniformes Familia Lamnidae
Genus Carcharodon Species Carcharodon carcharias (Linnaeus, 1758)
Teknik Özellikler
Boy 594 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 3.230 kg. Derinlik 0 – 1280 m.
Sıcaklık 11,4°C – 19,8°C. Oksijen 4,9 – 6,2 ml/l.
Su Tipi Deniz, Acısu Dağılım 66°K – 58°G, 180°B – 180°D
Önemi Düşük Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Canavar Köpekbalığı
Carcharodon carcharias
Büyük Beyaz Köpekbalığı
Carcharodon carcharias
Büyük Beyaz Köpekbalığı
Çene ve Diş Yapısı

Kaynak:
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.