Bugün Halen Yaşayan Prehistorik 10 Balık Türü | Biyo-Çeşitlilik

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 843 okuma 9 dakika

10. Kaygan Yuvarlak Ağızlılar (Myxinidae Ailesi)

Kaygan Yuvarlak Ağızlılar

Fosil Myxinidae ailesi üyeleri kayıtlara göre bundan yaklaşık 300 milyon yıl önce de (dinazorlardan da evvel)
varlıklarını sürdürmüşlerdir. Genellikle derin sularda bulunan bu hayvanlar sık sık balçık yılanı olarak da isimlendirilmelerine karşın, yılın balığı ile bir ilgileri bulunmamıştır ve hatta bir çok bilim adamı bunların balık olduklarının bile söylenemeyeceğini savunmuştur. Kafatasları mevcut olmasına karşın omurgaları bulunmamaktadır ve iki adet beyinleri bulunur. Neredeyse kördürler. Büyük deniz memelileri ve balıkların artıkları ile geceleri deniz dibinde beslenirler. Balçık ismini almalarının nedeni balçığımsı, yapışkan bir bileşik üretebilmelerinden kaynaklanmıştır. Bu bileşik kendisine saldıran predatör balığın solungaçlarının tıkanmasına ve ölümüyle sonuçlanan bir saldırıya dönüşebilmektedir. Bu nedenle bilinen doğal düşmanları yoktur.

9. Alepisaurus brevrostris ve Alepisaurus ferox

Alepisaurus

Alepisaurus sp., tarih öncesi görüntüye sahiptir. Çenesinde bulunan keskin dişleri ve sırtında arkaya kadar uzanan yelkenvari dorsal yüzgeci ile dikkat çekmiştir. Hatta bilimsel adı Alepisaurus ferox kulağa bir dinazor adı gibi gelmektedir. 2 metre uzunluğa ulaşabilen bu tür polar bölgeler hariç hemen her okyanusta görülebilmektedir. Predatör olmalarının yanı sıra zaman zaman kendi türünden bireyleri de tükettiği bilinmektedir.

8. Arowana

Gümüş Arowana

Çok eski bir aile olan Osteoglossidae üyesi canlıların geçmişi dinazorlar dönemine dayanmaktadır. Günümüzde Amazon ve Afrika, Asya ile Avustralya’nın bazı bölümlerinde bulunmaktadırlar. Kimileri ekzotik canlı olarak akvaryumlarda bakılmalarına karşın, çok vahşi türlerdir. Bulabildikleri her türlü küçük balığı tüketmektedirler, hatta denizden yukarı doğru yapılan yaklaşık 2 m.lik bir sıçrama ile kuş ve yarasaları da besin zincirlerine katmaktadırlar. Çin’de arowanalara görünüşünden dolayı dragon balığı da denmektedir ve ayrıca güzel haber getiricisi olduklarına inanılmaktadır. (Fotoğraftaki canlı: Osteoglossum bicirrhosum)

7. Fırfırlı Köpekbalığı

Fırfırlı Köpekbalığı

Bilimsel adı Chlamydoselachus anguineus‘dır. Günümüzde yaşayan ve 145.5–65.5 milyon yıl öncesine dayanan Cretaceous dönemine (dinazorların hüküm sürdüğü dönem) ait en ilkel köpekbalığı örneklerinden biridir. Genelde besinini keler oluşturur. Denizin dibinde yaşarlar ve bu sebepten Chlamydoselachus anguineus‘u canlı olarak görmek çok nadir gerçekleşen bir olaydır. İnsanlara karşı saldırgan değillerdir. Neredeyse tüm fırfırlı köpekbalıkları hayatları boyunca hiç insan görmemektedirler, bilim adamları ve balıkçılar ise ancak ölüleri ile karşılaşmaktadır.

6. Mersin Balıkları

Mersin Balığı

Mersin balıkları (Aile: Acipenseridae), Dinazor devrinin başlangıcına dayanan geçmişleri ile en fazla bilinen türlerden biridir. Havyar elde edilmesi nedeniyle aşırı avlanmaya maruz kalmış bu canlılar günümüzde türü tehlikede olanlar canlılar sınıfındadır. Vücutları zırhla kaplıdır ve 6 metreye kadar büyüyebilmektedirler (büyük beyaz köpekbalığı boyutlarına yakın). Dipteki küçük canlılar ile beslenmektedirler, insanlara karşı tehlikeli olmamalarına karşın insanların onlara karşı tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz.

5. Arapaima gigas

Arapayma

İngilizce’ye arapaima, Türkçe’ye ise arapayma olarak geçmiş bir türdür. Arowanaların yakın akrabaları olan arapaymalar bir çok kişi tarafından en büyük tatlı su balığı olarak nitelendirilmektedir. Yaklaşık 4,5 metreye kadar büyüyebilmelerine rağmen genellikle 2 metre boyunda bireylere rastlanmaktadır. Kısmen yavaş olan bu predatör balıklar dipteki canlılar ve küçük balıklar ile beslenmektedir, ağzına yakışır birşeyler bulamaması durumunda ise ağızlarına sığabilen bir çok canlıyı tüketebilmektedirler. Bu balığın en ilginç özelliklerinden bir tanesi bir çok su memelisi gibi havadan solunum yapmak zorunda olmasıdır. Arapaymalar insanlara karşı herhangi bir tehlike oluşturmamalarına karşın, balıkçılıkla avlanmaktadırlar. Arapaymalar günümüzde çok ender bulunan canlılar arasındadırlar, Miyosen Dönemine ait oldukları düşünülmesine karşın ait oldukları aile Osteoglossidae’nin çok daha eski bir geçmişi olması nedeniyle geçmişi dinazorlar dönemine bağlanmıştır.

4. Testere Balığı

Testere Balığı

Testere Balıkları Pristidae ailesine mensupturlar. En bilinen türleri Pristis genusuna bağlı canlılardır. Geçmişleri Cretaceous dönemine dayanmaktadır. Tür devamlılığı tehlike altında bulunan bu canlı, hem tatlı hem de tuzlu su ortamlarında yaşayabilmektedir. Zaman zaman deniz kıyısından 100 km içerilere kadar gittiği bilinmektedir. 7 metre uzunluğa erişebilen testere balıkları genelde köpekbalıklarına benzetilmektedirler ancak vatoz balıkları ile olan akrabalıkları daha yakındır. Ön tarafta bulunan “testere”vari yapı bir çeşit sensör mahiyeti görmekte ve avlanmada gözlerinin beceriksizliğini gidermektedir. Provake edildiklerinde çok tehlikeli olabilmektedirler. Bilinen en büyük karnivor dinazor Spinosaurus’un ana besin kaynağını oluşturmuşlardır. Bulunan fosillerde Spinosaurus’un dişleri arasında Testere balığına ait omurlar bulunması bunun kanıtıdır.

3. Timsah Zargana

Timsah Zargana

Bir tatlı su balığı olan Timsah Zargana (Atractosteus spatula) Güney Amerika, Kuzey ve Doğu Meksika’da bulunan en büyük tatlı su balığıdır (bazen kısa süreliğine deniz ile ilişiği olduğu düşünülmektedir). Boyları 4 m.ye kadar erişebilmektedir. Timsahgillere benzeyen uzun çene yapısı, bu çene yapısını alt ve üstte tamamlayan keskin dişleri nedeniyle bu ismi almışlardır. Çok saldırgan canlılardır, insanlara karşı bir çok saldırıları olmuştur. Ancak bugüne kadar Timsah Zargana tarafından öldürülen bir kişi olmamıştır. Dünya’nın en eski balıklarındandır, geçmişi Cretaceous dönemine dayanmaktadır.

2. Senegal Bişiri

Senegal Bişiri

Afrika kökenli Senegal bişiri dinazorlara benzeyen sırt yapısı nedeniyle sık sık dinazor yılan balıkları olarak da isimlendirilmektedir. Bilimsel adı Polypterus senegalus‘dır. Bişirler olarak bilinen büyük bir ailenin mensubu olduklarından dinazor ismi bu canlıya yakışmaktadır, çünkü bişirler Cretaceous döneminde varolmuş canlılardır. Akvaryum canlısı olarak beslenmektedirler. Vücutları ıslak olduğu müddetçe su içinde kalmalarına gerek kalmaksızın uzun bir süre akvaryum tankı dışında yaşayabilmektedirler. Bu yüzden bişirler, sık sık akvaryum tanklarından kaçmaları ile meşhurdurlar.

1. Coelacanthlar

Coelacanth

En bilinen türü Latimeria chalumnae‘dir. Coelancanthlar bilinen ve yaşayan en eski canlılar olmasından ötürü çok meşhurdurlar. Ve listelerde 1 numara olmayı hak etmişlerdir. Dinazorlar ile birlikte Cretaceous döneminde türlerinin tükenmesi beklenen canlılar arasındadırlar, ancak bir şekilde hayatta kalmayı başarmışlardır. İlk kez Güney Afrika’da 1938 yılında canlı bir örneği yakalanmıştır. Diğer bir türü ise 1999’da Endonezya’da yakalanmıştır. Karanlık ve derin suları tercih etmektedirler. Besinlerini küçük köpek balıkları dahil olmak üzere pek çok küçük balık da oluşturur. Boyları 2 m.ye kadar erişebilir. Kötü tatları nedeniyle avlamada pek tercih edilen bir tür değildir. Zaman zaman yakalandıklarında “Canavar yakalandı”, “Marmara’dan Canavar Çıktı” gibi manşetlere başrollük yapmaktadırlar. Türleri ne yazık ki diğerleri gibi tehlike altındadır.

Latimeria chalumnae

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.