Japon Yılan Balığı Larvası | Conger myriaster

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 558 okuma 2 dakika

Fotoğrafta Conger myriaster (Japon yılan balığı) türüne ait transparan (=şeffaf) larva (leptocephalus = yılan balıklarının metamorfoz öncesi genç bireylerine verilen isim, kelime anlamı olarak “yassı baş” demektir, bu isim yılan balıklarının metamorfoz yani değişim geçirmeden önceki bireylere hiç benzemediği için bir yanlışlık sonrasında yeni bir tür olduğu düşünülerek verilmiştir, daha sonra aynı türler oldukları anlaşılsa da, yılan balığı larvasının ismi “leptocephalus” olarak kalmıştır.) görülmektedir. Bu düz ve transparan larva biçimi yılan balığı larvalarında ya da daha iyi bir deyişle “Elopomorpha” takımına dahil canlılarda görülmektedir. Teleostei (=Kemikli Balıklar) takımının en fazla çeşitlik gösteren bu grubuna dahil edilmiş toplam 24 takım, 24 aile, 156 cins ve 801 tür bulunmaktadır. “Leptocephalus” larva tipine sahip en bilinen canlılar arasında; müren balıkları, tarla yılan balıkları (Heterocongrinae alt ailesi), mığrı balığı ve tatlı su yılan balıkları sayılabilir.

seffaf-yilan-baligi-larvasi

Leptocephalus bireyleri, lateralden yassılaşmış vücutları içerisinde ihtiva ettikleri transparan maddeler ve bu maddeleri bir arada tutan ince bir kas tabakası ile sarılmıştır. Transparan özelliğinden ötürü kaslarda bulunan miyomerler dışarıdan rahatlıkla görülebilmektedir. Vücut organlarının oldukça ufak boyutlarda olduğu bu evrede, basit düz bir tüp yapısındaki mide ve bağırsak göze çarpmaktadır. Ayrıca ancak metamorfoz geçirdikten sonra oluşan kırmızı kan hücrelerinin henüz oluşmamış olmasının da etkisi ile, saydam ve şeffaf bir görünüme sahiptirler.

Fotoğraf: Mie Prefecture Fisheries Research Institute

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.