Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | II. Bölüm

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 401 okuma 7 dakika

Tatil deyince bir çok kişinin zihninde deniz, güneş, mavi, dinlenmek gibi kelimeler can bulur. Ancak her tatil zihnimizde hayal ettiğimiz gibi olmuyor. Ne yazık ki günümüz sanayileşmesinde, endüstriyel atıkların, kazaların ve hatta bilinçli deniz atık bırakmanın sonuçlarında bir çok doğal alanımızı kaybediyoruz. Bu kaybedilen alanların başında ise denizlerin kıyı bölgeleri geliyor. Son derece temiz, berrak ve hatta şeffaf denilebilecek sulak alanlar ekolojik açıdan bir çöl olsa da, turistik açıdan bir cennet. Sakin ve berrak suların vücudumuza yaptığı terapi özellikle yoğun iş stresi altında çalışanlara tek önerimiz. Bu nedenle; tatil imkanı olanlar için Dünya genelinde en temiz, en mavi, en şeffaf, en berrak sulak alanları bir araya getiriyoruz. Ve bu yazı dizisinin II.Bölümü ile karşınızdayız;

d’En-Vau Deresi (Calanque) | Calanque Koyu | Fransa

Calanque-dEn-Vau-France
Calanque fransızca’da her ne kadar dere anlamı taşısa da, eski Hint-Avrupa dili kökenli calanca kelimesinden yani koy kelimesinden türetilmiştir. Calanque, Fransa’nın en büyük ikinci şehri olan Marsilya (Marseille) ile La Ciotat arasında kalan irili ufaklı bir çok koy ve körfezi barındıran bölgeye verilen isimdir. Bölge’de Calanque d’En-Vau’nun dışında Calanque de Sormiou, Calanque de Morgiou, Calanque de Port-Pin ve Calanque de Sugiton olmak üzere 4 meşhur bölge daha vardır. Ancak bunların arasından Calanque d’En-Vau olağanüstü mavi suları ile sıyrılmaktadır. Özellikle Sormiou’ya nazaran oldukça dar bir girintiden oluşan bölge, gözlerden uzak, sakin bir dinlenme yeri olarak seçilebilir. Kayalık bir bölge’de kalmış olması nedeniyle pek tercih edilmez. Ancak kimi maceraperest, doğa sever ve fotoğrafçılar için çok sık tercih edilen bir yerdir.

Primošten | Hırvatistan

Capocesto-Sibenska-Croatia
Primosten, Hırvatistan’ın güneyinde Adriyatike kıyısı olan bir yerleşim alanıdır. Primosten eski zamanlarda kıyıya oldukça yakın bir adacık şeklindeydi. 1542 yılında Türklerin kontrolü altında olan bölge surlar ve kuleler ile korunaklı hale getirilmiş ve anakara ile bağlantısı bir asma köprü ile sağlanmıştı. Türklerin bölgeden çekilmesinden sonra 1564 yılında asma köprü kaldırılarak yerine anakara ile adanın bağlantısını sağlamak için deniz doldurma yöntemi ile bir geçit kurulmuştur. Bölge üzüm bağları ile oldukça meşhur olmasının yanı sıra bölge’de her yıl yapılan eşek yarışları da oldukça ilgi çeken bir aktivitedir. Oldukça temiz ve mavi suları ile rağbet görür. Bölgenin en büyük sahili olan Raduča ve daha küçük olanı Mala Raduča Hırvatistanın en iyi 10 sahilinden biri olarak oylanmıştır. 2007 yılında Üzüm Bağları için UNESCO tarafından Dünya Mirası yapılması amacıyla başvuruda bulunulmuştur.

Cayo Coco Adası | Küba

Cayo Coco Cuba
Cayo Coco, Küba’nın merkezine yakın kuzey sahilinde bulunan bir adadır. Ada, 27 km uzunluğunda doldurma bir bağlantı ile anakara’ya bağlanmaktadır. Jardines del Rey (Kralın Bahçeleri) adı verilen ada grubundan bir tanesidir. Herşey dahil tatil paketleri ile oldukça ünlenmiştir. NH Krystal Laguna Villas & Resort (formerly El Senador), Melia Cayo Coco, Gaviota Playa Coco, Blau Colonial Cayo Coco, Tryp Cayo Coco, Sol Cayo Coco gibi bir çok tatil köyü, otel gibi turistik imkanları üst düzeydir. Ayrıca Jardines del Rey adında bir de havalimanı bulunmaktadır. Herşeyden öte oldukça güzel meran resiflerine ve son derece temiz sulara sahip olmasından ötürü Uluslararası alanda tanınırlığı artmış ve dalgıçların gözde noktalarından biri haline gelmiştir.

Cochinos Mercan Adaları | Honduras

Cayos-Cochinos-Honduras
Honduras, Orta Amerika’da bir demokratik cumhuriyettir. Batısında Guatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur. Cayos Cochinos olarak bilinen bölge aslında Cayo Menor ve Cayo Grande isminde iki adaya verilmiş tek isimdir. Dünya’nın en büyük 2. mercan resif sistemlerinin bulunduğu bölge deniz koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Cochinos takımadaları şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için çok iyi bir adrestir. Yalnız aklınızda bulunsun ne bisiklet ne de araba kullanabilirsiniz. Çünkü ada’da yol bulunmamaktadır. Bu özelliği maceraseven turistler için de ilgi çekicidir. National Geographic tarafından daha önce takımada hakkında şu ifadeler kullanılmıştır; Son derece temiz suları, harika mercan resifleri ve ev sahipliği yaptığı bir çok deniz canlısı düşünüldüğünde bir Deniz Biyologu için herhalde tam bir hayalin gerçekleşmesi demek Cayo Cochinos. Ticari her türlü avlanma, dalma gibi aktivitenin yasak olması ve halen isimlendirilmeyi bekleyen türlerin varlığı da bölgenin bir diğer cazibesi.

Aitutaki | Cook Adaları | Yeni Zelanda

cooks1
Cook Adaları, Güney Büyük Okyanus’da 2,2 milyon kilometrekare alana yayılmış 15 adadan oluşan bir ülkedir -evet sanırım tam anlamıyla okyanusun ortasında olmak bu demek-, Yeni Zelanda’ya bağlıdır. Nüfusu en yüksek bölgesi Rarotonga (2006 yılında 14,153)’da bir havalimanı bulunmaktadır. Ana gelir kaynağını turizm oluşturmakta ve her yıl yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Atol resifler adalara zenginlik katan bir diğer faktördür. Suları berrak ve temiz, son derece mavi tatil için oldukça elverişlidir.

Diğer Bölümler;

Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | I. Bölüm
Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | III. Bölüm

Fotoğraf: Alain Ferraro, Mike Le Gray, O. Taillon, Scott Sporleder, Ross Borden (Video+Foto)

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.