Xi’an Nehri | Shaanxi | Çin

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 511 okuma 5 dakika

Geçtiğimiz hafta Çin’de bulunan Xi’an Nehri’nin donmuş yüzeyinden bölge halkı resmen balık kazıdı. Kesinlikle tüm gün boyunca elinizde olta ve yem ile saatlerce akşam yemeğinizi beklemenin keyfi her ne kadar başka olsa da, donmuş nehirden binlerce balığın buz tutmuş yüzeyden kazınması kadar ilginç olamaz. Bölge halkının bu anlamda oldukça tatmin olduğu söylenebilir.

xian-nehri-cin-2

xian-nehri-cin-3

Yerel Çevre Koruma kurum/kuruluşlarında çalışanları, bölgeye yakın bir alanda geçen ay yapılan metro çalışmaları nedeniyle nehirden çekilen su, nehirdeki su seviyesinin düşmesine ve sıcaklığın da düşük olmasının etkisi ile nehrin buz tutmasına yol açtığını ileri sürüyorlar.

xian-nehri-cin-4

xian-nehri-cin-5

Çalışanlardan biri “Sığ su ve düşük sıcaklık nehrin donmasına yol açarak, balıkları öldürdü.” şeklinde durumu açıkladı.

xian-nehri-cin-7

xian-nehri-cin-6

Bu durumu fırsat bilen yüzlerce kişi ellerinde çekiç ve torbalar ile soğuğa aldırış etmeden nehir yüzeyinde işe koyuldu. İrili-ufaklı balıklar ile dolu torbalar gözlerden kaçmadı. Her ne kadar bölge sakinleri için sevindirici bir durum olsa da, doğacılar tarafından durum tepki topladı. Sıcaklığın su içerisinde göreceli düşmesinden dolayı balıklar ölmeden belirli bölgelerde yoğunlaştı, ancak o bölgeler de donunca artık kaçacak bir yerleri kalmadı ve bu katliam gerçekleşti.

xian-nehri-cin-8

xian-nehri-cin-9

Bizim Notumuz
Akuatürk ailesi olarak yaşanan bu olayı siz okurlarımıza duyurmak ve ülkemizde de gerçekleşmesi muhtemel olan bu tür durumlar için örnek teşkil etmesi amacıyla bu haberi paylaşıyoruz. Normalde haber paylaşmak gibi bir politikamız yok, ancak konunun yüksek önem ihtiva etmesi ve toplumsal anlamda bu tür konularda bilinç ve bilgi eksikliğinin giderilmesi bizim için son derece önemlidir. Sürdürülebilir balıkçılık ve kıyı alanları yönetimi konularında bir hayli zayıf olan ülkemiz, bir de Çin’de gerçekleşen olay gibi bilinçsiz faaliyetlerde bulunulursa, tam anlamıyla bir nehrin kurumasına ve ekolojik açıdan geri dönülemeyecek zararlar oluşmasına yol açabilir. Bu anlamda bu tür alanlarda yetkin ve yetkili Su Ürünleri Mühendisleri ve Teknikerlerine büyük görev düşmektedir. Umarım bu tür görevleri konuya hakim mühendis arkadaşlarımıza danışırlar. Denizi ve Ürünlerini bu denli seven bir kişi olarak Çin’de oluşan bu manzara karşısında ürperdim, içim acıdı.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.