İmparator Karidesi | Periclimenes imperator

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 558 okuma 2 dakika

Yukarıdaki fotoğrafta görülen tür Periclimenes imperator olarak bilinen İmparator Karidesidir. İmparator karidesi, bir çok holothuri (deniz hıyarının bulunduğu grup) bireyleri ve deniz tavşanları (fotoğraftaki gibi) ile komensal bir yaşam biçimi sürer. Bu yaşam biçimi içerisinde, konak olarak seçtiği canlının sırt bölgesine tutunur ve konak canlının besinlerinden faydalanır. Hatta kimi kaynaklar konak canlının dışkısından bile faydalanabildiğinden bahsetmektedir. Sırtına tutunduğu canlı ile benzer renk ve desenlere bürünen imparator karidesi bu şekilde kendisini predatör (avcı) türlerden kamuflaj ile korumuş olur.

Hint-pasifik genelinde yayılım gösterir ve konak olarak tercih ettiği bireyin yaşadığı ortamlarda yaşar. Yani genellikle ve az ışığın bulunduğu kumluk alanlar ile, yıkıntı, döküntü, enkaz gibi dalgalardan koruyucu yapılar çevresinde de görülebilir. Yaşam alanları 3 ile 45 metre arasındaki derinliklerde değişkendir. En fazla 2 santimetre boyuna ulaşmaktadırlar.

imperator-karidesi-Periclimenes-imperator

İmparator karidesi akvaryumlarda da tercih edilebilecek bir canlıdır. Oldukça barışçıl ve sakin bir tür olmasına karşın, birlikte yaşayacağı canlılar son derece önemlidir. Özellikle saldırgan canlılar ile bir arada bulunmamalıdır. Genellikle çöpçü balıkları, horozbinalar ve deniz atları gibi canlılarla yaşayabilir. Her ne kadar barışçıl canlılar da olsalar, diğer karides ve yengeç türleri ile birlikte konmamalıdır. İmparator karidesine zarar vermeseler dahi beslenme için rekabet oluşturucaklarından dolaylı yoldan zararları dokunabilir. Doğal habitatları içerisinde konak kullandığı düşünülürse, üzerinde konaklayabileceği bir deniz canlısı ile beraber beslenebilir. Akvaryum içerisinde deniz hıyarı ya da deniz tavşanının bakımı çok kolay olmayacağı için mollusk bireyleri ile bakılması daha iyi bir opsiyon olabilir. Deniz suyunun tüm özelliklerinin akvaryuma olabildiğince yakın yansıtılması, canlının uzun ömürlü olabilmesi için önemlidir. 60 litre ya da daha düşük tanklarda bakılmalıdır.

Fotoğraf: Doug Anderson, Brian Mayes

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.