Doğal Biyolojik Filtreli Yüzme Havuzları

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 630 okuma 13 dakika

Kimyasallardan yoksun, bol bitkili, taşların kullanıldığı, bahçenize şıklık katıcak rejenerasyonun ve vejetasyonun bol olduğu doğal yüzme havuzları. Doğal yüzme havuzları, iki bölümden oluşmaktadır, birinci kısım; bitkili bölme ya da diğer bir değişle rejenerasyon alanı, ikinci kısım olan yüzme alanından su yüzeyinin biraz altında kalacak şekilde bir bölme (duvar) ile ayrılmış havuzlardır.

Biyolojik Havuzlarda; skimmer ve pompalar yardımı ile, bol vejetasyonlu rejenerasyon alanından suyu çeker ve havuz kısmına ileterek, bir devir daimin oluşması sağlanmaktadır. Sucul bitkiler su içerisinde bulunan kirletici maddeleri ve nutrient bileşikleri kullanarak alg oluşması probleminin önüne geçmektedir. Granite gibi bir takım taş ve kayalardan faydalınılarak bakterilerin bu kayalara tutunması ve yüzme alanının temizlenmesi sağlanmaktadır, yani bir çeşit biyolojik filtre görevi görmektedir.

Doğal biyolojik filtreli yüzme havuzlarında tasarım olarak bir çok opsiyon söz konusudur. Yararlı bakteriler (mikroorganizmalar ya da mikroplar) kayaların bulunduğu alanlarda kolonize olarak suyun temizlenmesine yardımcı olurlar.

Bitkilerin bulunduğu bölge kademeli ve eğimli bir yapıdadır. Bu yapıda bitki, çakıl ve verimli toprak, killi toprak kullanılmaktadır. Bir duvar ya da bölme ile yüzme alanından ayrılmaktadır.

Yılda iki kere temizlenmesi gereken bu sistemde, bitkilerin sonbahar dönemlerinde budanması gerekmektedir. Bitkilerin budanması bitkilerin havuz içerisinde ölmesine engel olmak amacıyla yapılmaktadır.

Bol vejetasyonlu rejenerasyon alanı havuzun çevresi boyunca da oluşturulmuş olabilir, ancak filtre görevinin görülebilmesi için bir şekilde havuz ile bağlantısı olması gerekmektedir.

Ultraviole Filtrelerin (U.V. Filtre) kullanılmadığı gerçek bir doğal filtreli havuz için gerekli alanın yarısı yüzme alanı, yarısı bitkisel alan olarak kurulmalıdır.

Bitkiler nutrientleri kullanarak alg gelişimini engeller.

Yarı vejetasyon bölgesi, yarı havuz.

Doğal predatörlerden su böcekleri (familia: Gerridae), yusufçuklar (ordo: Odonata) gibi bir takım böceklere bu zengin su ortamı çekicidir. Bu böcekler sivrisinekler ile beslenerek sivrisineklerden yoksun bir ortam oluşmasını sağlarlar. Tabii eğer skimmer dahil bir sistem kurulmasını isterseniz, bu da sivrisinek populasyonunu kontrol altında tutacaktır.

Herhangi bir şekilde havuzun üstünü kapatmanız gerekmediği için, kış aylarında belki bahçenizde bir buz pistine de sahip olmanız mümkün.

Yeni kurulan bir havuzda sistemin oturması ve bakteri mikrop gibi canlıların bölgelerine yerleşmesi, kısaca sistemin çalışır hale gelmesi (yüzülebilir olması) için gerekli süre 60 gündür. Ancak pompa kısmına ultraviole filtre sistemleri kurmanız durumunda ilk günden itibaren yüzebilirsiniz.

Fotoğrafın sağında gördüğünüz alan bol vejetasyonlu bitkisel filtre bölümüdür.

Bu tip havuzlar en çok Avusturya’da meşhurdur. Bu yaygınlık Biotop isminde bir firmanın 1986’dan beri aktif olarak residence ve evlere havuz kurmasından kaynaklanmaktadır.

İki katlı kurulma imkanı da mevcuttur, bu durumda bitkili bölmeden aşağıya akan su, oksijenlenmiş olur.

Kısaca özetlemek gerekirse, karışık doğal yüzme havuzlarında, iki adet sirkülasyonu sağlayan pompa bulunur. 1.si su sirkülasyonunun bitkiler arası sağlandığı ve kayaların arasından atıldığı bölme. İkinci ise yüzey sirkülasyon sistemi olarak bilinen ve havuzdan suyu çeken bir veya iki adet skimmer yardımı ile filtreleyen ve varsa Ultraviole Filtreden (UV) geçmesini sağlayan sistemdir. Küçük bir şelale de suyun oksijenlenmesini sağlar.

Bitkilerin arasına iskeleye benzeyen tahta yapılar da kurulabilmektedir.

Havuzun giriş kısmına sahil havası katmak amacıyla doğal filtre bölmesi de kurulabilmektedir.

Havuzun çeşitli bölmeleri isteğe bağlı malzemelerden seçilerek atlama tahtaları ile zenginleştirilebilmektedir.

Suda kimyasal madde kullanımı olmadığı için, oldukça yumuşaktır.

Doğal bitkili yüzme havuzlarında kimyasal madde kullanımı yoktur. Bu şekilde büyük bir mebladan tasarruf edilmektedir. Bitki olarak bir çok farklı çeşitte su bitkisi kullanılması mümkündür. Su altı bitkileri, yüzen bitkiler, yüzeyin hemen altındaki bitkiler, kıyı sahil bitkileri kullanılabilir. Mümkünse yerli, bölgeye ait bitkilerin tercih edilmesi daha uygundur. Bitkilere bir kaç örnek verecek olursak; su kamışı (Typha), çeşitli kamış ve sazlar (Familia:Cyperaceae), Su mercimeği (Lemna) ve Nilüferler. Bu tip havuzlar Amerika, Fransa, İngiltere, Avusturya, Kanada ve Güney Afrika’da yaygındır.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.