Sorumlu Amatör Balıkçı ve Balıkçılık | Kitap | PDF

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 665 okuma 3 dakika

Türkiye’de sorumlu amatör balıkçılığın geliştirilmesi projesi kapsamında “Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş” kitabı “bilinçli amatör balıkçılık denizlerimizin geleceği” sloganıyla yayımlandı. Türkiye’de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi Kaş Pilot Projesi kapsamında hazırlanan bu yayın GEF-SGP Küçük Ölçekli Projeler, MedPAN fon destekleri, SAD ayni ve maddi öz kaynakları ile gerçekleştirilmiştir.

Kitabın ilk sayfasında bulabileceğiniz kitaba katkısı bulunan paydaşlar;

Proje Yürütücü Kuruluş : Sualtı Araştırmaları Derneği
ISBN : 978-605-89540-4-5
1. Baskı : 2,000 adet
Basım tarihi : Haziran 2013
Grafik tasarım : Rahim Yurdakul, Emine Güler, İzmir
Konsept ve yayın direktörü : Berat Özyapan
Editörler : Doç. Dr. Vahdet Ünal ve Cem Orkun Kıraç
Yazarlar : Doç. Dr. Adnan Ayaz, Dr. Baki Yokes, Dr. Barış Akçalı, Cem O. Kıraç, Erhan Ocak, Gökhan Kaboğlu, Güven Özbakır, Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, Yrd. Doç. Dr. K. Can Bizsel, K. Gökhan Türe, Kenan Kedikli, Nail Sevingel, Dr. Murat Draman, N. Ozan Veryeri, Talip Girgin, Doç. Dr. Vahdet Ünal, Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu
Fotoğraflar : Barış Akçalı, Murat Draman, N. Ozan Veryeri, Cem O. Kıraç, Kazım Çapacı, Emin Yoğurtçuoğlu, Zafer Kızılkaya, Barış Göker
Kapak fotoğrafı : N. Ozan Veryeri
Redaksiyon : Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu ve Dr. Ejbel Çıra Duruer
Telif : © 2013 SAD

Kitabın genel içeriği hakkında bilgi vermeden evvel öncelikle sorumlu amatör balıkçı kavramını, kitapta tanımlandığı şekliyle aktarmak gerekirse; Sorumlu Amatör Balıkçı (SAB), “balık avcılığını serbest zamanlarında dinlence ve hobi amaçlı yapan, yakaladığı ürünü satmayan, takas etmeyen veya onu kullanarak bir çıkar elde etmeye kalkışmayan, kısacası “amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğ” çerçevesinde hareket eden, bunların ötesinde canlıları iyi tanıyan, temel deniz ekosistemi bilgisine sahip olan, amatör avcılığın kuralına uygun olsa da yaptığı acvılığın ekosisteme etkilerini bilen, mümkün olabildiğince ekosistemi okuyabilen, ekosisteme daha az zarar vermek adına yasal düzenleme ile kendine izin verilen limitleri zorlamadan, gerektiğinde limitlerin altında avlanan ve denizi koruma sorumluluğuna sahip ve yanısıra bu çerçevede bilinçli-sorumlu amatör avcılık etik ve prensiplerini etrafına yayan avcıdır” şeklinde tanımlanmıştır.

SAB yani Sorumlu Amatör Balıkçı tanımı, kitap boyunca 80 sayfa içerisinde oldukça güzel bir şekilde doyurulmaya çalışılmış. Bazı bölümlerinde biyoçeşitlilik, ekosistem, habitat gibi deniz hakkında bilinmesi gereken bilgileri aktarırken, kimi bölümlerinde bu kavramlar içerisinde gerçek hayatta belki çoğu kişinin farkında bile olmadan oluşturabileceği zararların boyutlarını dikkat çekip, daha iyi, daha olumlu bir şekilde denizel ortamlardan nasıl faydalanılabileceğine dair kesin ve etkili çözüm önerileri, sürdürülebilirlik kavramı da gözetilerek gündeme getirilmiş. Bunların yanında Ulusal Mevzuat ve Uluslararası Sözleşmeler, IUCN’e göre tür kategorilendirilmesi hakkında da bilgiler aktarırken, denizlerimizden faydalanan kimselerin sertifikasyonu ve eğitiminin önemi de unutulmamış.

Akuatürk olarak bu değerli kitabın oluşturulmasında emeği geçen (yukarıda ismini saydığımız) tüm paydaşlara teşekkür ederiz.

Download: Sorumlu Amatör Balıkçılığa Geçiş (PDF)

Kaynak: Ünal, V., Kıraç, C.O. (Editör)., 2013. Sorumlu Amatör Balıkçılıga Geçis. Türkiye’de Sorumlu Amatör Balıkçılıgın Gelistirilmesi Kas Pilot Projesi. Sualtı Arastırmaları Dernegi. Haziran 2013, Ankara. 80 sayfa.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.