İki Başlı Köpek Balığı Bulundu | Boğa Köpek Balığı

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 1,Bin okuma 3 dakika

Amerika’nın Florida eyaletine bağlı Florida Keys olarak bilinen adalar grubu dolaylarında balıkçılar tarafından avlanan Boğa Köpek Balığının (Carcharhinus leucas) içi açıldığında 2 adet canlı fetus bulundu. Bunlardan bir tanesinin 2 başlı olduğu anlaşıldıktan sonra incelenmek üzere köpek balığı üniversiteye gönderildi. İncelenen canlı bu hafta yayınlanan Journal of Fish Biology dergisinde First record of dicephalia in a bull shark Carcharhinus leucas (Chondrichthyes: Carcharhinidae) foetus from the Gulf of Mexico, U.S.A. başlığı ile yayınlandı.

Araştırmayı yöneten Michigan Eyalet Üniversitesine bağlı C. Michael Wagner olayın Boğa Köpek Balıkları için ilk kez gözlemlendiğini, daha önce Dünya genelinde ise bu özellikte 5-6 örneğin görüldüğünü belirterek, konunun ne kadar sıra dışı olduğunu anlattı. Tabii ki böyle sıra dışı olayların medya ve basın mensupları tarafından gördüğü ilgi daha büyük oluyor ve bu da bazı soruların gündeme gelmesini sağlıyor. Özellikle Okyanusların sağlığı bozuluyor mu? Boğa Köpek Balıklarının populasyonları etkilenmiş mi? gibi.. Ancak bu tür soruların yanıtlanması için yaşanan tek bir olay yeterli bilgiyi sunmuyor, ve ne yazık ki bu olaydan yola çıkarak ne boğa köpek balığı ne de okyanuslar hakkında herhangi bir şey söylenebilir. (Okyanusların sağlığını merak edenler için yapılmış en güncel çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz.)

Röntgen (X-Ray) Görüntüsü

Röntgen (X-Ray) Görüntüsü

İki başlı köpek balığında görülen olay aslında bilim dünyasında “aksiyal bifurkasyon (axial bifurcation)” olarak bilinen embryo’nun 2 ayrı bireye (ikiz bireyler) bölünememesi ile sonuçlanan bir durumdur. Bu mutasyona zaman zaman diğer hayvanlarda ve hatta insanlarda rastlanılabilmektedir. Ancak bu tür bireylerin vahşi doğada yaşamını sürdürebilmesi neredeyse imkansızdır. Öyle ki beslenme ve predatörlerinden kaçma konusunda oldukça dezavantajlı bir durumdadır bu canlılar. Bu yaşanan olayda henüz fetus seviyesinde olmasına rağmen canlı iki kafanın gelişimi için oldukça fazla enerji kullanması gerekçesiyle vücudun geri kalanı yeterince gelişememiştir. Zaten köpek balığını avlayan balıkçı da iki başlı köpek balığının kısa bir süre sonra öldüğünü belirtmektedir. Eğer doğal yollar ile doğmuş olsaydı bile hayatını devam ettirebileceğini söylemek doğru olmaz.

Fotoğraflar : C. M. Wagner ve Ark.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.