Whakaari Volkanı | Beyaz Ada | Yeni Zelanda

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 484 okuma 2 dakika

Whakaari volkanı, Yeni Zelanda’nın başlıca iki büyük adasından biri olan Kuzey Adasının yaklaşık 48 km doğusuna konumlanmış Plenty körfezindeki Beyaz Ada üzerindedir. Ada volkandan oluşmasından dolayı Whakaari adası olarak da bilinir. Günümüzde halen aktif olan andezit (tersiyer ve kuvaterner dönemlerdeki volkanik hareketlere bağlı olarak oluşmuş kor kayaçlar barındıran) bir stratovolkan (tabakalanma gösteren, uzun ve düzgün konik şekildeki) türünün en iyi örneklerindendir. Hemen hemen dairesel bir şekle sahiptir. Ada 2 metre çapında ve deniz seviyesinden 321 metre yüksekliktedir. Adanın yüzeyde kalan kısmı bir denizaltının tepesi gibi düşünülürse ve yanardağ deniz zemininden hesaplanıcak olursa 1600 m yükseklikte olduğu söylenebilir. Bu da Whakaari’yi Yeni Zelanda’nın en büyük yapısı haline getirir. Ayrıca Yeni Zelanda’da bulunan tek aktif volkandır.

whakaari-2

whakaari-3

Ada üzerinde sülfür çıkartmak amacı ile (antibiyotiklerin olmadığı eski dönemlerde sülfür antibiyotik amaçlı kullanılıyordu) yapılan çalışmalarda 1914 yılında 10 çalışanın hayatını kaybetmesi üzerine kazılara son verilmiştir. Günümüzde bilimsel araştırmalar ve turistik geziler dışında pek kullanılmamaktadır. Ziyaretçilerin bölgeye izinsiz giriş yapmaları yasaktır. Bölge ayrıca BirdLife International (Uluslararası Kuşları Koruma Kurumu) tarafından Avusturalya sümsük kuşları olarak bilinen Morus serrator türü için önemli bir üreme alanı olduğu (3000 kadar çift) belirlenmiş ve korumaya alınmıştır. En büyük patlamaları 1981 ve 1983 yıllarında olmuştur ve 2000-2001 yıllarında yeniden harekete geçtiği bilinmektedir.

Fotoğraf: x-oph (Flickr kullanıcısı), Dave

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.