Deniz Tavşanı Tek Kullanımlık Penis ile Şaşırttı

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 543 okuma 4 dakika

Deniz tavşanı (Nudibranch olarak da bilinirler) Chromodoris reticulata‘nın cinsel hayatını bilimde açıklayacak bir kelime tam olarak yok, ama halk dilinde ancak “garip” olarak açıklanabilir. Büyük okyanus’un ev sahipliğini yaptığı deniz tavşanı’nın yapılan gözlemler sonrasında “eş zamanlı hermafrodit” olduğu saptandı. Eş zamanlı hermafroditler, aynı anda hem dişi hem de erkek cinsel organlarını barındırmalarından öte bu organları aynı anda kullanabilme özelliğine de sahipler. Yani cinsel birleşmenin gerçekleştiği sırada, çiftler karşılıklı olarak birbirlerinin vajinaları ile penislerini buluşturuyorlar.

Eş zamanlı hermafroditlik durumu, her iki bireyin penisleri diğerinin vajinasında.
Eş zamanlı hermafroditlik durumu, her iki bireyin penisleri diğerinin vajinasında.

Bir grup Japon bilim adamı tarafından Biology Letters dergisindeki makale üzerinden Dünya’ya duyurulan deniz tavşanı’nın gariplikleri eş zamanlı hermafrodit olmakla da bitmiyor. Yaklaşık 10 dakika süren cinsel birleşme sonrası, her iki deniz tavşanı da, penislerini vücutlarından atıyor ve yeni bir penis çıkartmaya başlıyorlar. Yeni bir cinsel organın oluşması ortalama olarak 24 saati bulabiliyor. Osaka Şehir Üniversitesin’den Ayami Sekizawa tarafından yürütülen araştırmada tanklar içerisinde gerçekleştirilen deneylerde elde edilen bilgilere göre, yaklaşık 10 dakika süren cinsel birleşme sonrası, erkek organını vücuttan atan deniz tavşanları bir başka tanka konduğunda, ya yeni bir cinsel birleşmede dişi rolünü oynuyorlar ya da cinsel birleşmeden tamamen kaçınıyorlar. Bir günlük bir dinlenme ve yenilenme sürecinden sonra tekrar normale dönen deniz tavşanlarından bir tanesi peşpeşe 2 kere penisini yenileyerek 24’er saat ara ile 3 kez cinsel ilişkiye girdiği gözlenmiş.

Cinsel birleşme sonrası vücuttan atılan ve serbest yüzen penis.
Cinsel birleşme sonrası vücuttan atılan ve serbest yüzen penis.

Deniz tavşanına bu özelliği kazandıran fizyolojik durum incelendiğinde, Vas deferens (spermlerin depolandığı yer olan epididimi, spermlerin vücut dışına ulaştırılacağı üretraya bağlayan kanaldır) (sperm kanalı) olarak bilinen kanalın bir nevi, bir sonraki penis görevi gördüğü, vücut dışına doğru uzayarak eski penisin yerini aldığı fark edilmiştir. Peki neden bir organizma her seferinde yeniden ve yeniden penis üretme veya oluşturma zahmetine girer? İşte üzerinde spekülasyonların devam ettiği bu soruya verilen yanıtlar arasında en baskını, evrim süreci içerisinde eşler arasındaki rekabetten ötürü oluşudur. Bir diğer geliştirilen teori ise, deniz tavşanlarının penislerinin üzerinde mikroskopik ebatlardaki kıl benzeri yapılar bulunmaktadır. Bu yapıların esas görevinin cinsel birleşme sırasında eş olarak seçilen bireyin vajinasında bir başka bireye ait sperme rastlanıldığı takdirde, bunların vücut dışına atılması ve bu sayede oluşacak bireyin kendi soyundan olmasını garanti altına almak olduğu düşünülüyor. Bu açıdan bakıldığında, rekabetçi bir başka bireyin spermleri ile kaplı bir cinsel organı kim ister ki? Atıp yenisini çıkartmak çok daha mantıklı.

Fotoğraf: Stephen Childs, Biology Letters – Sekizawa ve ark.
Kaynak: Biology Letters dergisinde yayınlanan “Disposable penis and its replenishment in a simultaneous hermaphrodite” başlıklı makale.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.