Urticina lofotensis | Cribrinopsis albopunctata

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 397 okuma 3 dakika

Kimi kaynaklarda aynı tür, kimi kaynaklarda ise farklı türler olduğu tespit edilen Urticina lofotensis ve Cribrinopsis albopunctata, bir çok farklı kaynakta da türdeş olarak değerlendirilmektedir. U. lofotensis Pasifik okyanusunda dağılım gösterirken, C. albopunctata ise Atlantik okyanusunda dağılım göstermektedir. Bir deniz şakayığı (deniz anemonu olarak da bilinir) olan tür beyaz noktalı gül anemonu/şakayığı olarak bilinmektedir. Bu tür hakkında isim konusunda bir çok taksonomist (sınıflandırma bilimi) ise Pasifikte ya da başka bir değişle Avrupa’da dağılım gösteren Urticina lofotensis‘in yanlış bir isimlendirme olduğunu ve bu türün aslında Urticina eques türünün bir alt türü olduğunu savunmaktadır. Neyse ki bizim tür ismini belirlemek ve bunu dünya’ya kabul ettirmek gibi bir gayemiz yok, görsel açıdan da son derece benzer oldukları için ve fotoğrafı çekilen bir çok bireyi doğru/yanlış isimlendirildiğinden, tek tek değil, hepsini bir seferde aynı bireymiş gibi veriyoruz, ancak olmama ihtimali kuvvetlidir bunu da bilmenizde fayda görüyorum.

Roger-Steeb

Peter-liu

Oldukça büyük bir şakayık olan tür, kırmızı üzerine beyaz noktaları bulunan ve tentaküllerini dış çeper içerisine tamamen alabilen bir canlıdır. Yaklaşık 10 cm çap ve 15 cm uzunluk ölçülerine erişebilir. Bol akıntılı (çabuk yinelenen) sularda, sert, kayalık zeminlerde ve yaklaşık 15 m kadar derinliklerde yaşamaktadır. Dioik bir türdür, yani bireyler ya dişi ya da erkektir. Oxylebius pictus türü genç bireyleri ile arasında fakültatif bir ilişki vardır. Bu ilişkide şakayık korunma ve konaklama imkanlarında kullanılmasının yanı sıra besin anlamında da iyi bir yardımcı görevi görmektedir. Şakayığın nematosit (zehirli hücre) hücrelerinden herhangi bir zarar görmez. Bu ilişkiden şakayık herhangi bir fayda görmemektedir.

Fotoğraflar: h3lenhighwater, Peter Liu, Roger Steeb (flickr)

İleri Okuma;
The genera Urticina and Cribrinopsis (Anthozoa: Actiniaria) from the north‐western Pacific.
Cribrinopsis albopunctata Sanamyan & Sanamyan, 2006.
The role of sea anemones as refuges and feeding habitats for the temperate fish Oxylebius pictus.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.