Pars Foku | Hydrurga leptonyx

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 1,1Bin okuma 1 dakika

Bu muhteşem fotoğrafta bir Pars Fokunun (Hydrurga leptonyx) -zaman zaman Leopar Foku olarak da anılır- Antarktika’da bulunan İngiliz deniz aşırı topraklarındaki Lockroy doğal limanında, bir pengueni dişleri arasına almadan hemen evvel objektife takılmış halde görüyoruz.

Pars foku (Hydrurga leptonyx), fokgiller (Phocidae) familyasından Güney Kutbu sularında yayılmış bir fok türüdür. İsmini lekeli derisi ve tüm foklar içinde en yırtıcısı olmasından alır. Son derece hidrodinamik bir vücuda sahiptirler. Bu, onların su içinde fevkalade hızlara ulaşmalarına olanak verir. Kafası o kadar yassıdır ki neredeyse sürüngen şeklinde bir etki bırakır. Ön yüzgeçler uzun olduğundan, bu ön yüzgeçlerin aynı anda güçlü çırpılmasıyla suyun içinde hareket eder. Erkek bireyler 3 m uzunluğunda, dişi bireyler ise 4 m uzunluğa ulaşabilirler. Ağırlık erkeklerde 270 kg, dişilerde ise yaklaşık 400 kg civarındadır. Renk üst kısımda koyu gri, alt kısımda ise gümüş beyaz olup, başında ve yanlarında gri lekeler vardır. NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi)’nin yaptığı açıklamaya göre Pars fokları avlarını buz üzerinde penguenler suya girene kadar bekliyorlar ve bir penguen suya girdiğinde hızlı bir şekilde suya dalarak avlanıyorlar. Penguenler ve genç foklar gibi sıcak kanlı diğer omurgalılar ile beslenmeyi tercih ederler. Sivri dişler ile donatılmış kuvvetli dişleri ve sergiledikleri yırtıcı davranışlar, Antarktik sularında Penguen populasyonları için tehlike oluşturmaktadır.

Fotoğraf: Amos Nachoun

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.