Niagara Şelalesi | ABD ve Kanada

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 345 okuma 1 dakika

Niagara şelaleleri, Kuzey Amerika’nın doğusunda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kanada sınırı arasında Niagara nehri üzerinde bulunup üç büyük şelaleden oluşmaktadır. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Niagara şelalesinden 30 saniyede 168.000 m³ su akar. Kuzey Amerika’nın en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce kuzey kutbundan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerle oluşmuştur. Şelalenin çevresi Niagara şelaleleri parkıdır ve kardeş şehirler olan Ontario ve New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki “Onguiaahra” (düz) kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Nehir çevresinde Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir.

Şelale çevresinde yapılabilecek aktiviteler, Niagara parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gök kuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır.

Niagara şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

Niagara şelalesi dünyada tek ters akan şelaledir. Şelalenin suyu taşlara çarparak geri gelir. Bu da dünyada eşi benzeri görülmemiş bir durumdur.

Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir.

Fotoğraf : Wolfgang Staudt (Flickr Kullanıcısı)

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.