Kedi Balığı | Scyliorhinus stellaris

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 583 okuma 3 dakika

İsimlendirme : Kedi Balığı (Türkçe), Nursehound (İngilizce), Grande roussette (Fransızca), Alitán (İspanyolca), кошачья акула (Rusça), 斑点猫鲨 (Çince)

Sinonimler : Squalus stellaris Linnaeus, 1758; Scyllium catulus Müller & Henle, 1814; Catulus stellaris Garman, 1913

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Carcharhiniformes (Ordo) -> Scyliorhinidae Gill, 1862 (Familia) -> Scyliorhinus Blainville, 1816 (Genus) -> Scyliorhinus stellaris (Linnaeus, 1758) (Species)

Morfolojik Özellikler

Kedi Balığı vücudu uzun ve baş üstten basıktır. Burnun uzunluğu, genişliğinden daha azdır. Burun delikleri ağızla birleşmemiştir. Nasal kapaklar birbirlerinden belirgin şekilde ayrılmıştır ve üst çeneye kadar uzanmaz. Her iki dorsal yüzgeç oldukça küçüktür. İkinci dorsal yüzgeçin başlangıcı, anal yüzgeçin arka kenarı hizasında yer alır. Vücut dorsalde kum rengi veya grimsidir; vücutta dağınık şekilde bulunan koyu renkli beneklerin boyutu, gözbebeğinin büyüklüğünden fazladır. Maksimum vücut boyu 150 cm’ye ulaşmakla beraber genellikle 130 cm’den büyük bireylere nadir rastlanır.

Biyolojik Özellikler

Scyliorhinus stellaris (Kedi Balığı), derinliği 150 m’yi geçmeyen sığ suların taşlık, kayalık ve korallijenli zeminlerde bentik olarak yaşar. Genellikle zeminde yaşayan omurgasızlar (yumuşakçalar ve krustaseler) ve balıklar ile beslenirler. Ovipar bir türdür. Dişiler 79 cm ve erkekler 77 cm total boyda eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Yumurtalar bir kapsül içerisinde sığ sulardaki çeşitli zeminlerde tutturulurlar. Kapsül boyu 10-13 cm kadardır. S. canicula türüne göre daha az rastlanan S. stellaris‘in, balıkçılık açısından ekonomik bir önemi yoktur.

Dağılımı: Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz.

Teknik Özellikler
Boy 170 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 10,8 kg. Derinlik 1 – 400 m
Sıcaklık 8 – 19 °C. Oksijen 1,6 – 6,2 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 64°K – 12°K, 18°B – 36°D
Ekonomik Önemi Düşük Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Kedi Balığı - Scyliorhinus stellaris
Kedi Balığı - Scyliorhinus stellaris
Kedi Balığı - Scyliorhinus stellaris
Kedi Balığı - Scyliorhinus stellaris
Kedi Balığı - Scyliorhinus stellaris

Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.