Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | I. Bölüm

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 421 okuma 6 dakika

Tatil deyince bir çok kişinin zihninde deniz, güneş, mavi, dinlenmek gibi kelimeler can bulur. Ancak her tatil zihnimizde hayal ettiğimiz gibi olmuyor. Ne yazık ki günümüz sanayileşmesinde, endüstriyel atıkların, kazaların ve hatta bilinçli deniz atık bırakmanın sonuçlarında bir çok doğal alanımızı kaybediyoruz. Bu kaybedilen alanların başında ise denizlerin kıyı bölgeleri geliyor. Son derece temiz, berrak ve hatta şeffaf denilebilecek sulak alanlar ekolojik açıdan bir çöl olsa da, turistik açıdan bir cennet. Sakin ve berrak suların vücudumuza yaptığı terapi özellikle yoğun iş stresi altında çalışanlara tek önerimiz. Bu nedenle; tatil imkanı olanlar için Dünya genelinde en temiz, en mavi, en şeffaf, en berrak sulak alanları bir araya getiriyoruz. Ve bu yazı dizisinin I.Bölümü ile karşınızdayız;

Bak Bak Sahili | Borneo Adası | Malezya

Bak-Bak-Beach-Borneo
Borneo, yüz ölçümü açısından dünya’nın en büyük 3.adasıdır. Güneydoğu Asya’da bulunur ve Endonezya(%73), Malezya(%26) ve Brunei(%1) tarafından paylaşılmıştır. Ancak Endonezya’da ada Kalimantan adı ile bilinirken Malezya’da Doğu Malezya olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Dünyanın en büyük yer altı nehir koridoru burda bulunmaktadır. Çok çeşitli hayvan ve bitki türlerini barındıran yağmur ormanlarıyla ünlüdür. “Raflezya” isimli dnyanın en büyük çiçeği bu Borneo adasında yaşar. 3 milyon yarasaya ev sahipliği yapn Geyik Mağarası da Borneo’dadır. Dünyanın en küçük fil türü olan Borneo filleri bu bölgeye özgüdür. Fotoğrafdaki bölge Malezya topraklarında kalan Sabah eyaletine aittir.

Saint (Aziz) George | Bermuda | İngiltere

Bermuda
Bermuda, tam adıyla Bermuda Adaları (diğer adıyla Somers Adaları), Atlas Okyanusu’nda, ABD’nin doğu (Kuzey Carolina eyaletindeki Hatteras Burnu’nun yaklaşık 900 km doğusunda) ve Karayipler’in kuzey açıklarında bir takımadadır. İngiltere’nin (Birleşik Krallık) denizaşırı topraklarından biridir. Ana ada olan Bermuda Adası dahil yedi, ana ada ile 150 küçük ada ve kayalıktan oluşur. Toplam yüzölçümü 53,3 km²’dir.
Bermuda, yeryüzündeki mercan adaları içinde, Kuzey Kutbu’na en yakın olanlardandır. Takım adadaki en yüksek nokta 79 m ile Town Hill’dir. İklim ılıman, nemli ve yumuşaktır. En sıcak ay olan Ağustos’ta gündüz sıcaklığı ortalama 30 °C’ye çıkar, en soğuk ay şubatta ise sıcaklık ortalama 20 °C’dir. Yağış, yıl içinde düzenli bir biçimde dağılmışsa da, içme suyu bütünüyle yağmurlardan sağlandığı için, zaman zaman baş gösteren kuraklık tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Nem oranı yüksektir.UNESCO tarafından dünya mirası bölge olarak değerlendirilir ve oldukça güzel fotoğraftaki gibi fiyordlara ve temiz sulara ev sahipliği yapmaktadır.

Mavi Göl (Blue Lake) | Yeni Zelanda

Blue-Lake-New-Zealand
Mavi Göl yada Rotomairewhenua Gölü, Nelson Göller Doğal Parkından ufak bir göldür. Gölün kuzey ucu, Alp dağlarının güneyinde yer alır. Listemizdeki diğer sulak alanların da son derece temiz olmasına karşın, mavi göl dünya’nın en temiz tatlısu kaynağı olarak gündemdedir. Bu da 2011 yılında yapılan bir çalışma ile 70-80 metre derinliğe kadar suyun görünür olmasının belirlenmesi ile olmuştur. (Bu anlamdaki önceki rekor 63 metre ile Te Waikoropupū yada Pupu kaynak sularına aitti.)

Ege Denizi | Bodrum | Muğla | Türkiye

Bodrum-Turkey
Muğla ilimizin güzel tatil beldesi Bodrum, Dünyanın 7 harikasından Mavsolos’un Mozolesi Halikarnassos şehrinde inşa edilmiştir. Bu durum tarihi açıdan Bodrumu önemli kılmaktadır. Dünya genelinde turizm konusunda oldukça popüler bir yerdir. Bodrum hakkında çok fazla söze gerek duymuyorum. Fotoğraftan da belli olduğu gibi oldukça temiz sulara sahiptir. Kimi zaman tekneniz havada yol alıyormuş izlenimi oluşabilir.

Macarelleta Sahili | Minorca Adası | İspanya

Cala-Macarelleta-Menorca-Spain
Minorca yada Menorca olarak bilinen ada, bir katalan bölgesidir. Menorca adası anlam olarak Ayna Adasını ifade etmektedir. Bu isim de sularının son derece temiz olduğunu ifade eder. Balearic (takım) adalarından biridir. Akdeniz’de bulunur. En yüksek noktası 358 metredir. En yüksek sıcaklık ortalaması Ağustos, en düşüğü ise Ocak ayındadır. Cala Macarelleta sahiline ulaşım yalnızca yürüyerek ya da botlar ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle İspanya’da bulabileceğiniz en sakin sahillerdendir. Ulaşım güç olduğu için pek kimse tercih etmez.

Fotoğraflar: Nora Carol, Joshua Davis, Kathrin & Stefan Marks, Lali Masriera.

Diğer Bölümler

En Mavi Tatil Beldeleri | II. Bölüm
En Mavi Tatil Beldeleri | III. Bölüm

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.