Dikenli Kutu Balığı | Lactoria fornasini

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 623 okuma 3 dakika

Genellikle tropikal sularda dağılımı olan Dikenli Kutu Balığı Lactoria fornasini Batı-Hint Pasifiğe yayılmış durumdadır. Maksimum 23 cm uzunluğa ulaşan bireyler genellikle temiz sulara sahip lagünlerin dış bölgelerini yaşam alanı olarak tercih ederler. Kimi tropik su bireyleri zehirli olabilmektedir. Taşlı-çakıllı ya da yumuşak (kumlu) zeminleri tercih eder, bento-pelajiktir ve 5-132 metre derinliklerde dağılım gösterir. Genellikle 6-30 metre arasını tercih ederler. Vücudun tamamı sert kemiksi bir zırh ile kaplıdır. Gözlerin hemen yanında cepheden gelicek saldırılara karşı koruma amaçlı bir çift sivri ve uzun diken bulunur. Ayrıca arkadan gelicek saldırılan içinde kaudal yüzgecin hemen altında ventro-lateral (karın bölgesi ve yan taraflar) konumlu bir çift diken bulunur. Ve son olarak dorsal (sırt) konumlu bir tek diken daha bulunmaktadır. Genel görünümde çeşitli bombelerin oluşturduğu yapı bir kutuya benzediği için bu Dikenli Kutu Balığı olarak isimlendirilmiştir. Yeşilden kaverengiye çeşitli varyetelerde renklenme görülürken, mavi tonlarında benekler ya da çizgiler bulunur. Lactoria fornasini deniz akvaryumlarında dünya genelinde ilgi gören bir türdür. Dağılımı Hint-Batı Pasifik ve Güneydoğu Atlantik olarak nitelendirilebilir. Güney Afrikadan Hawaii ve Rapa adalarına, Lord Howe adası ve Japonya boyunca bulunur.

Lactoria fornasini

Lactoria fornasini-2

Sınıflandırması

Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Osteichthyes (Sup-Clasis) -> Actinopterygii (Clasis) -> Neopterygii (Sub-Classis) -> Teleostei (Infra-Classis) -> Acanthopterygii (Sup-Ordo) -> Tetraodontiformes (Ordo) -> Tetraodontoidei (Sub-Ordo) -> Ostraciidae (Familia) -> Ostraciinae (Sub-Familia) -> Lactoria Jordan and Fowler, 1902 (Genus) -> Lactoria fornasini (Bianconi, 1846) (Species)

Kaynaklar: ITIS, EOL, Fishbase
Fotoğraf: Dave Harasti, Ryan Murphy, Brian Mayes

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.