Yarasa Deniz Yıldızı | Patiria (Asterina) pectinifera

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 609 okuma 2 dakika

Yukarıda ki fotoğrafta görülen tür bir yarasa yıldızı türü olan Patiria pectinifera dır. Daha önceleri Asterina pectinifera olarak isimlendirilmiş ancak yapısı incelendikten sonra atanan cins isminin doğru olmadığı fark edilip, Patiria cins ismi ile değiştirilmiştir. Beşgen şekilli deniz yıldızlarından olan yarasa yıldızı, genellikle littoral bölgelerin kumluk ya da taşlı çakıllı kıyı sularında bulunmaktadır. Oldukça kısa ve kalın ve uçları sivrileşmiş 5 kol bulunur. Dorsal (üst) yüzeyi hafif bombeli olmasına karşın abdominal (alt) yüzeyi ise düzdür. Dorsal yüzey üzerinde mavi tonları hakimdir. Turuncu ve sarı tonlarında oldukça fazla benek bulunur. Abdominal yüzeyde ise turuncu, sarı tonları hakimdir. Astropikal (tropikal iklime yakın iklim özellileri gösteren) bölgelerde, 40 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Besinlerini mollusklar (yumuşakçalar) oluşturur. Ağustos ile Eylül ayları arası üreme dönemi olarak nitelendirilebilir. Genç bireyler (larvalar) plankton ile beslenir. Dağılımının Pasifik okyanusu ile sınırlı kaldığı düşünülmektedir.

Patiria-Asterina-pectinifera

Yukarıdaki fotoğrafta Yarasa yıldızı Patiria pectinifera nın, üst yüzeyindeki bombeli yapı ve mavi yoğunlukta sarı turuncu alacalı tonlamalar ile beraber alt yüzeyindeki sarı turuncu renk net bir şekilde görülmektedir.

Fotoğrafların sahibi Alexander Semenov’un flickr hesabına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu sayfada gösterilen yarasa yıldızına ait iki fotoğraf da Büyük Okyanusun (Pasifik) bir uzuntası olan Japon Denizinde çekilmiştir.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.