Deniz Şeytanı | Hanifaru Körfezi | Maldivler

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 581 okuma 1 dakika

Maldiv Adalarında bulunan Hanifaru Körfezi dolaylarında beslenirken fotoğraf karesine takılan Deniz Şeytanı Manta birostris bir vatoz türüdür. Fotoğraftan da net bir şekilde anlaşılabileceği gibi deniz şeytanı, deniz suyunu yayvan ağzı sayesinde süzerek küçük canlılara ulaşır. Plankton küçük balıklar ve larvalar genel besinini oluşturur. 7 metre ve üzeri genişliğe ulaşabilen büyüklüğü ile bilinen Mobulidae ailesi üyelerinden en büyüğü olmasının yanı sıra, tüm vatoz türleri arasında da en büyük olma ünvanını taşır. Kesin olmamakla birlikte ortalama 25 yıl yaşadıkları tahmin edilmektedir. Yaşadıkları süre boyunca en fazla 12 yavru bırakırlar. Saldırgan değillerdir, beyinleri vücutlarına göre büyük olduğundan meraklı davranışlar sergilerler. Ancak dokunulduğunda, derileri üzerindeki mukus zarar göreceğinden, deride lezyonlar oluşabilir. En büyük düşmanı köpek balıkları ve orkalardır. Son derece sakin, suda sanki uçuyormuş gibi yüzen estetik hayvanlardır. Maalesef deniz kirliliğinden dolayı deniz şeytanının nesli tükenmektedir.

Manta cins ismi 2 tür ile temsil edilmektedir. Bunlardan bir tanesi okyanus türü olan Manta birostris (resimdeki tür), diğeri ise bir resif türü olan Manta alfredidir. Resif vatozları, okyanus vatozlarına oranla daha küçüktürler, 5 metre civarlarında genişlikleri bulunur.

Fotoğraf: Michael Valos

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.