Akuaturk | İstatistikler | Aralık 2012

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 276 okuma 7 dakika

Merhabalar

Çoğunuzun bildiği gibi akuaturk.com 2 yılı aşkın bir süredir (tam süre sayacını sitede sağ en altta bulabilirsiniz) internet yaşamını sürdürmektedir. Su Ürünleri Mühendisliği bölümü ders içeriklerinden yola çıkılarak zamanla tüm sucul canlıları ve tüm sulak alanları, bu alanları etkileyen diğer faktörleri de kapsayacak şekilde içeriklerin oluşturulması ve bir anlamda ülkemizde eksikliği oldukça sert hissedilen bir açığı kapatma hedefi ile bu dünyaya adımını atmıştır. Ancak geçen 2 yıl gibi uzun bir süre içerisinde hedeflediği başarıyı (biraz da bizim tembelliğimizden) ne yazık ki yakalayamamıştır. Aktif içerik paylaşımının bu süre içerisinde yeterli sayıya ulaşamaması bu duruma en etkin neden olarak gösterilebilir. İnternet ortamında; haber, magazin ve spor siteleri ile rekabet etmek oldukça zor oldu bizim için. İçerik sağlayıcılarının 2 kişi ile sınırlı kalması, zaman faktörü ile de birleştiği için geçen süre zarfında başarısız olduk. Ancak, beklentilerimizin zaten kısıtlı olması bizlerde herhangi bir hayal kırıklığı oluşturmadı. Çünkü Türkiye şartları altında Su Ürünleri alanına duyulan ilgi ne yazık ki kısıtlıydı. Benim bakış açımdan mükemmel güzelliklere sahip olan deniz canlıları da kediler ve köpekler ile de rekabet edemedi. (Veda eder gibi oldu biraz ama öyle değil, hemen toparlıyorum..) Aralık – 2012 verilerine baktığım zaman, çalışmalarımızın sonuçlar vermeye başladığını görebiliyorum. Ziyaretçi sayımızdaki artış gelecek günler için umut verici. Aralık ayı içerisinde akuaturk.com ile daha fazla ilgilendiğim için siteye oluşan trafik oldukça tatmin edici değerlere ulaşmıştır. Beni mutlu eden bu ilginiz için teşekkür ederim. Akuaturk.com geride kalan 2 yılın ardından bugün yeniden doğmuş bir bebek gibidir. Mutluluğumu çok fazla kelimelere dökmeden Aralık-2012 istatistiklerimizi sizinle paylaşıyorum. Kullanıcılarımıza tekrar tekrar teşekkür ederim.

Google Analytics İstatistikleri

Aralık ayı içerisinde sitemizde tam 52 yazı yayınlanmıştır. Bu yazıların büyük bir bölümünü “Pictura porticula” ismini verdiğimiz, görsel içeriklerin ön plana çıkartıldığı bölümde yayınlanmıştır. Bunun dışında Animalia, Panthalassa ve Pangea bölümlerine eklediğimiz sınırlı sayıda içerik ise en fazla okunan içerikler arasına girmiştir. Aralık ayı google analytics (site metriklerini ölçmek için kullandığımız bir google aracı) verilerine baktığımızda, 3.877 sayfa gösterimi, 1.962 ziyaret ve 1.628 farklı ziyaretçi sayısına ulaşılmıştır. Her bir ziyaretçi ortama 1,98 sayfa ziyaret etmiş ve ortalama ziyaret süresi 2 dakika 3 saniye olmuştur. Ziyaretçilerimizin %18,25’i (358 ziyaret) sitemizi tekrar ziyaret eden kullanıcılardan kalan %81,75’i (1,604 ziyaret) ise yeni gelen kullanıcılardan oluşmuştur.

aralik-ziyaret
Sitemize yapılan ziyaretlerin %87,72’si (1,721 ziyaret) Türkiye’den gerçekleştirilirken, %8,26’sı (162 ziyaret) ABD’den gelmiştir ve geri kalan ziyaretler dünya’nın çeşitli ülkelerine düşük oranlarda dağılmıştır. Şehir bazında bakıldığında; Ankara %19,57 (384 ziyaret) ile birinci ilimizdir. Geri kalanı sırayla, %16,82 (330 ziyaret) ile İstanbul, %12,33 (242 ziyaret) ile İzmir, %7,29 (143 ziyaret) ile New York, %5,15 (101 ziyaret) ile Samsun ilk 5 ilimizdir. Geri kalan şehirler arasında yine sırayla Antalya, Adana, Trabzon, Bursa ve Erzurum gelmektedir ve diğer illerimize de 100’ün altında sayıda ziyaret ile liste devam etmektedir.
En fazla okunan içeriklerimize baktığımızda Pembe Göl ve Renkli Su Kaynaklarının Oluşumu | Akuatürk başlıklı yazımız %6,09 (236 ziyaret) ile birinci, gerisi sırayla Karasularımızdaki Av Boy ve Ağırlık Yasakları, Camdan Plaj | Fort Bragg Beach | California, Okyanus ve Deniz, Dicentrarchus labrax | Levrek başlıklı yazılarımız ilk 5 i oluşturmaktadır. Google arama motoru aracılığı ile sitemize yönlendirmesi yapılan anahtar kelimeler; okyanus, deniz, cam plajı, hillier gölü, pembe göl, bilimsel makale, okyanusların özellikleri, balık boy yasakları gibi kelimeler olmuştur.

ziyaret-kaynaklar
Siteye akan ziyaretçilerin kaynaklar bakımından incelediğimizde, %62,08 (1.218 ziyaret) ile Arama Motorları sitemize en çok ziyaretçi yönlendiren sistemdir. Diğer yöntemler sırasıyla ele alınırsa, %23,29 (457 ziyaret) yönlendirme bağlantılar (sosyal medya paylaşımları ve diğer sitelerden verilen yönlendirme bağlantılar) ile, %13,15 (285 ziyaret) doğrudan site adresimizi yazarak ve %1,48 (29 ziyaret) Kampanyalar (reklamlar) yoluyla sitemize ulaşmıştır.

Wordpress.com İstatistikleri

Sitemizde Google Analytics aracının yanısıra gene ziyaretçi istatistiklerini elde etmek amacıyla kullanılan Wordpress.com tarafından geliştirilen bir diğer araç olan Site Stats da kullanılmaktadır. İstatistikler oldukça benzer rakamlar içerdiğinden özet şeklinde veriyorum. Wordpress.com site istatistik aracına göre sitemize Aralık ayında tam 3250 ziyaret gerçekleştirilmiştir. 3250 ziyaret günlük ortalama 105 ziyarete tekabül etmektedir. Pembe Göl ve Renkli Su Kaynaklarının Oluşumu | Ekoloji başlıklı yazımız 247 ziyaret ile birinci, Camdan Plaj | Fort Bragg Beach, California 193 ile ikinci, Genel Özellikleriyle Okyanus ve Deniz | Oseonoloji üçüncü, Av, Boy Limitleri dördüncü ve https://akuaturk.com/dicentrarchus-labrax-levrek/ beşinci olmuştur. Wordpress.com’a göre 2.799 ziyaret Türkiye’den gerçekleştirilmiştir. En fazla aranan kelimeler; cam plajı, okyanuslar ve denizler, hillier gölü, istilacı türler, pembe göl ve cam sahili olmuştur.

Teşekkür

Akuaturk.com kendi çapında Aralık ayını başarı ile geride bırakmıştır. Yeni bir yılın arefesinde gelecek vaat eden aktifliğin site içerisinde oluşması beni memnun etti. Sosyal Medya’da son dönemde daha aktif bir kullanım oluştu ve 10 binlerce kişiye facebook, twitter, tumblr, linkedin, stumbleupon gibi sosyal medya araçları üzerinden ulaşıldı. Akuaturk.com bilinilirliği kendini katlayarak yoluna devam ederken, biz site yöneticileri olarak (ki bu galiba ben oluyorum) elimizden geldiğince yenilikçi ve daha rahat kullanımı olan bir site oluşturmaya çalışıyoruz.. Her gün.. Umarım hizmetlerimizden memnun kalıyor ve hedeflerimizden biri olan deniz sevgisini sizlere aktaran kişiler olabiliyoruzdur. Sitemize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder, 2013 yılının akuaturk.com için parlak geçmesini istediğim kadar sizin için de parlak geçmesini dileyerek sözümü bitiriyorum.
HOŞÇAKALIN!

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.