Sapan Balığı | Alopias vulpinus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 663 okuma 3 dakika

İsimlendirme : Sapan Balığı (Türkçe), Thresher (İngilizce), Renard (Fransızca), Zorro (İspanyolca), Лисица морская обыкновенная (Rusça), 狐形长尾鲨 (Çince), بلعّثلا شرقلا (Arapça)

Sinonimler : Squalus vulpinus Bonnaterre, 1788; Squalus vulpes Gmelin, 1789; Galeus vulpecula Rafinesque, 1810

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Alopiidae Bonaparte, 1838 (Familia) -> Alopias Rafinesque, 1810 (Genus) -> Alopias vulpinus (Bonnaterre, 1788) (Species)

Morfolojik Özellikler

Karakteristik olarak kuyruk, vücut boyu ile hemen hemen aynı uzunluktadır. Burun oldukça kısa olup, gözler küçük ve başın dorsaline kadar ulaşmaz. Üst çenede 40-52, alt çenede ise 42-55 civarı diş mevcuttur. Birinci dorsal yüzgeç, pektoral yüzgeçlere nazaran pelvik yüzgece daha yakın konumdadır. Pektoral yüzgeçleri belirgin derecede gelişmiştir. Sapan balığı vücut rengi, dorsalde koyu-maviden kahverengi ve siyaha kadar değişik tonlarda olabilir. Ventralde ise beyaz renktedir. Erkek bireyler 420 cm, dişi bireyler ise 560 cm boya erişirler; maksimum boy nadiren 760 cm’ye ulaşır.

Biyolojik Özellikler

Alopias vulpinus, soğuk, ılıman ve tropikal denizlerde yüzeyden 360 m derinliğe kadar dağılım gösterebilen pelajik bir türdür. Genellikle sürü oluşturan küçük pelajik balıklar, kafadanbacaklılar ve pelajik krustaseler ile beslenirler. Ovovivipar bir türdür; bir seferde 2-4 adet yavru dünyaya getirir ve yeni doğan yavrular yaklaşık 120 cm boydadır. Sapan Balığı ilk eşeysel olgunluk boyuna erkek bireylerde 350 cm, dişi bireylerde 400 cm civarında ulaşır. Türkiye’nin özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında zaman zaman balıkçı ağlarına takılan bu türün büyük boyda yakalananları bazen balıkhanelerde satılmaktadır.

Dağılımı: Batı Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz.

Teknik Özellikler
Boy 760 cm. Beslenme Karnivor
Ağırlık 348 kg. Derinlik 0 – 550 m
Sıcaklık 4 – 24 °C. Oksijen 2,4 – 6,4 ml/l.
Su Tipi Deniz Dağılım 67°K – 58°G, 180°B – 180°D
Ekonomi Orta Yetiştiricilik Yok

Resim Galerisi

Kaynaklar;
[1] Fishbase
[2] ITIS
[3] EOL
[4] Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.