Dünya’nın En Yüksek Şelaleri | Limnoloji

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 656 okuma 10 dakika

Angel Şelalesi, Venezuela

Venezuela’da bulunan Angel falls (şelalesi) 979 metre yükseklik ve 807 metrelik düşüş ile Dünya’nın en yüksek şelalesi ünvanına sahiptir. Canaima Ulusal Parkında, Auyantepui dağının kenarından akan Angel şelalesi, Unesco tarafından dünya mirası olarak değerlendirilen Gran Sabana bölgesi, Bolívar şehrindedir. Oldukça yüksekten akan bu akarsu’yun sularının büyük bir kısmı, zemine ulaşamadan ya buharlaşır ya da rüzgar tarafından taşınmaktadır. Angel şelalesi önce Kerep ırmağına ulaşır daha sonra Carrao nehrinin bir kolu olan Churun ırmağı ile karışmaktadır. Farklı dillerde farklı isimler almış bu şalele ayrıca; Parakupa-vena, kerepakupi merú, Salto Ángel olarak da bilinmektedir.

Tugela Şelalesi, Güney Afrika

Tugela şelalesi, dünya’nın en yüksek ikinci şelalesidir. 5 ayrı basamağı bulunan şelalenin toplam yüksekliği 948 metredir. Tugela şelalesi, Güney Afrika Cumhuriyeti, KwaZulu-Natal bölgesinde bulunan Royal Natal Ulusal Parkında Drakensberg (dragon dağları)’de bulunmaktadır. Kaynağı, şelalenin aşağı aktığı eğimli araziden bir kaç kilometre geridedir. Kaynağa yakın bölgelerindeki su temiz ve saftır, güvenle içilebilir. Bu özelliğinden dolayı God-gifted (tanrı vergisi) olarak bir çok kaynakta ifade edilmektedir.

Cataratas Las Tres Hermanas Şelalesi, Peru

Cataratas Las Tres Hermanas şelalesi dünya’nın üçüncü en büyük şelalesidir. Cataratas Las Tres Hermanas şelalesi Peru’da, Ayacucho bölgesindeki Rio Cutivireni’dedir. 12 metre genişliğindeki bu şelale 914 metre yükseklikten akar. Yaklaşık olarak saniyede 1 metreküp su akmaktadır. Şelalenin çevresi yaklaşık 30 metre yüksekliğe ulaşabilen oldukça bitkili vejetasyonu yüksek bir alandır. Şelalenin aktığı yerde yaklaşık 4 metre derinliğinde bir de göl bulunur. Bitkiler, hayvanlar, şelale ve göl ile büyük bir canlı çeşitliliği bulunan bu bölge tam bir biyolojik zenginlik göstergesidir. Cataratas Las Tres Hermanas, 3 kız kardeşin şelalesi anlamına gelmektedir.

Oloupena Şelalesi, Hawaii

Olo’upena şelalesi, Hawaii Molokai’de bulunan ve 900,07 metre yüksekliği ile dünyanın 4. en yüksek şelalesi olarak bilinir. Şelale’nin kolları, kısa süreli sezonluk olarak oluşmakta ve dünya’nın en yüksek uçurumlarından olarak değerlendirilen Pelekunu ve Wailau kanyonlarından aşşağı akmaktadır. Dağın arasından kendine yol yaparak akan bu şelale etrafının bitkiler ve dağ ile çevrili olmasından ötürü yalnızca havadan ya da okyanusdan görülebilmektedir.

Yumbilla Şelalesi, Peru

Peru’da bulunan Yumbilla şelalesi 896 metre yükseklik ile dünya’nın 5. en yüksek şelalesi olarak son zamanlarda liste’de kendine yer bulmuştur. Yüksekliğinden ötürü oldukça büyüleyici olmasına karşın, hacim olarak bakıldığında akan su miktarının azlığından ötürü pek de önemli görünmeyebilir. Bu inceliğinden ötürü yalnızca 600 metresi net olarak görüntülenebilir. Birbiri ile bağlantılı 4 ayrı basamakdan akmaktadır.

Vinnufossen Şelalesi, Norveç

Vinnufossen şelalesi, hemen hemen tüm yıl boyunca, hiç kesilmeden akmaktadır. Yılın bazı dönemlerinde su hacmi oldukça fazlalaşabilir ancak genellikle az denebilecek seviyelerdedir. 860 metre yükseklik ile Dünya’nın 6. en yüksek şelalesi olmasının yanı sıra, Avrupa’nın en yüksek şelalesi ünvanına sahiptir.

Baläifossen Şelalesi, Norveç

Baläifossen (850 metre) şelalesi Hordaland’da bulunan Hardangerfjorden nehrine ulaşan üst kollardan Osafjorden ırmağına yaklaşık 900 metrelik bir uçurumdan akar. Şelale dağlık bölgede bulunan irili ufaklı bir kaç göl tarafından beslenmektedir ancak şelaleyi besleyen ana kaynak karla kaplı alanlardan oluşmaktadır. Şelale kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle şelalenin en zayıf olduğu dönemler yaz sonudur. Şelalenin en iyi görüldüğü nokta tam karşı tarafında bulunan Osa şehridir, yani fiyordun diğer tarafı.

Pu’uka’oku Şelalesi, Hawaii

Hawaii’nin Molokai bölgesinde bulunan ve 840 metre yükseklikten akan Pu’uka’oku şelalesi dünyanın 8. en yüksekten akan şelalesidir. Şelalenin kuzeyinde kalan kayalık bölge uçurumları, dünya’nın en yüksek denize kıyısı olan uçurumlardandır. Bu tepelere düşen her bir damla su yüzlerce metre yükseklikten akarak denize ulaşır.

James Bruce Şelalesi, Kanada

James Bruce şelalesi Kuzey Amerika’nın en yüksek şelalesi olmasının yanı sıra dünya’nın 9. en yüksek şelalesidir. British Columbia,Kanada’da bulunan Princess Louisa deniz parkında 840 metre yükseklikten akar. İki paralel akıntının bulunduğu şelale’de akıntılardan bir tanesi tüm yıl boyunca aktifken diğeri yaz sezonu dolaylarında kurumaktadır.

Browne Şelalesi, Yeni Zellanda

Browne şelalesi, yeni zellanda’nın Fiordlan Ulusal Parkında bulunur ve 836 metreden akmaktadır. Yağmur ormanlarının bulunduğu bölgenin tam ortasında yer alan bu şelale, hava fotoğrafçılığının öncülerinden olan Victor Carlisle Browne’nin 1940larda yaptığı bir seyahat ile keşfedilmesi üzerine Browne olarak isimlendirilmiştir. Şelalenin kaynağını Browne gölü olarak adlandırılan ve deniz yüzeyinden 836 metre yüksekte bulunan bir dağ gölü sağlamaktadır.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.