Dünya’nın En Derin Gölleri | Limnoloji

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 682 okuma 14 dakika

Baykal Gölü – Rusya

Baykal Gölü

Baykal Gölü


Baykal Gölü, 1.637 metre derinlik ile dünya’nın en derin gölüdür. “Sibirya’nın mavi gözü” ve/veya “Sibirya’nın İncisi” olarak da bilinir. Etrafı sıra dağları ve ormanlarla çevrili olan bu göl yaklaşık olarak 1.700 kadar bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Oluşumu 25-30 milyon yıl evveline dayanır. Bu sebeple dünya üzerinde oluşmuş en eski göllerdendir. Ayrıca Hazar Denizinden sonra dünya’nın hacmi en büyük ikinci gölüdür ve sadece tatlı sular göz önüne alındığında en hacimli gölüdür. Öyle ki ortalama derinlik 744 metre dolaylarındadır. Tatlı yüzey suları söz konusu olduğunda ise Dünya Tatlısu Rezervi’nin %20’sini ihtiva eder. “Loch Ness Monster” isimli Van Gölü Canavarı’na benzer devasa bir yaratığın bu gölde var olduğuna inanılır. Doğruluğu kanıtlanmamış olmasından ötürü dilden dile bir efsane olarak anlatılır.

Tanganyika Gölü – Burundi | Kongo | Tanzanya | Zambiya

Tanganyika Gölü

Tanganyika Gölü


Tanganyika Gölü, 1.470 metre derinlik ile dünya’nın en derin ikinci gölüdür. Hacimsel olarak tatlı su gölleri arasında ikinci sıradadır. Afrika’nın en derin tatlısu gölü olmasının yanısıra Dünya’nın en uzun gölüdür. Tanganyika gölü 1858 yılında Nil Nehri’nin kaynağını arayan 2 ingiliz araştırmacı (Richard Burton ve John Speke) tarafından şans eseri keşfedilmiştir. 4 Ülke’ye kıyısı olan Tanganyika gölü’nün en büyük iki parçası %45 ile Kongo ve %41 ile Tanzanya’ya aittir. Göl Kongo nehir sistemi aracılığı ile Atlantik okyanusuna akar. Tanganyika kıyılarında bilinen en azılı katil 6 metre boy ve 900 kilogram ağırlığı ile bilinen “Gustave” isimli bir timsahtır. Yüzlerce insanı öldürdüğü düşünülmektedir. Gustave, the Killer Crocodile isimli National Geographic yazı dizisine buradanulaşabilirsiniz.

Hazar Denizi – İran | Rusya | Kazakistan | Türkmenistan | Azerbeycan

Hazar Denizi

Hazar Denizi


Hazar Denizi, 1.025 metre derinlik ile dünya’nın en derin üçüncü gölüdür. Alan olarak bakıldığında 371.000 km2 ile dünya’nın en geniş kapalı havzasıdır. 78.200 km3hacim ile de en büyük hacimli göldür. Yaklaşık olarak tuzluluk %1,2 civarında olan Hazar Denizi bundan 5,5 milyon yıl evvel kıtaların kayması ile oluşmuştur. Hazar Denizi bio-çeşitlilik açısından oldukça zengindir, bir çok endemik (sadece bölgeye özgü) türe ev sahipliği yapmasının yanı sıra bir çok mersin balığına ve dolayısı ile havyara da kaynaklık etmektedir. Ayrıca bölgede 10.yy’dan beridir petrol ve gaz kaynakları ile de çalışmalar yapılmaktadır. Bölgedeki enerji rezervinin tahmini değeri yaklaşık 12 Trilyon Dolardır.

Vostok Gölü – Antarktika

Vostok Gölü

Vostok Gölü


Vostok Gölü

Vostok Gölü


Vostok Gölü, yaklaşık 1000 metre dolaylarında derinlik ile dünya’nın en derin dördüncü gölüdür. Ayrıca bilinen yaklaşık 140 kadar buz gölü arasında ise en büyüğü ve en derinidir. 250 kilometre uzunluğunda ve 50 kilometre genişliğinde olan Vostok Gölü alanı 15.690 km2 ve tahmini hacmi ise 5.400 km3‘dür. 1996 yılında keşfedilmiş bu gölün ortalama sıcaklığı -3°C’dir. Bu sıcaklıkta göl’ün donmamasının sebebi ise üzerindeki devasa buz kütlesi’nin oluşturduğu yüksek basınçdır. 500.000 yıl kadar eski olduğu düşünülen göl’de henüz canlı belirtisine rastlanılmamıştır. Böyle bir derinlikte canlı varsa bile mutlaka dünya üzerinde bilinen canlılardan farklılaşmış ve gölün oksijen, sıcaklık gibi kimyasal ve fiziksel faktörlerini tolore edebilecek biçimde evrimleşmiş olması gerekmektedir. Ayrıca Mayıs 2005’de gölün ortasında bir ada keşfedilmiştir.

San Martin – O’Higgins Gölü – Arjantin | Şili

O'Higgins Gölü

O’Higgins Gölü


Göl Arjantin’de 459 kilometrekare alan ile San Martin Gölü, Şili’de ise 554 kilometrekare alan ile O’Higgins Gölü olarak bilinmektedir. 836 metre derinlik ile -O’Higgins Buzulları yakınında ölçülmüş- dünya’nın beşinci, amerika kıtası’nın ise en derin gölüdür. Yüzey alanı 1.058 km2 ve deniz seviyesinden 250 metre yüksekte olan göl Özgürlük Savaşçıları olarak bilinen iki ülke liderleri Arjantinli José de San Martín ve Şilili Bernardo O’Higgins’in İspanya’dan kurtuluşunda 1800’lü yıllarda oynadıkları ortak rollerden ötürü bu kişilere atfen isimlendirilmiştir. Ayrıca göl’ün bir karakteri olarak bilinen buzul yakınlarındaki açık-mavi suları suya karışan kaya tuzlarından kaynaklanmaktadır.

Pinatubo Gölü – Botolan | Filipinler

Pinatubo Gölü

Pinatubo Gölü


Pinatubo Gölü, 800 metreye varan derinliği ile Dünya’nın en derin yedinci gölüdür. Bir krater gölü olan Pinatubo orijinini aynı isimdeki Pinatubo dağından alır. 1991 yılında gerçekleşen 20.yy en büyük 2. patlaması olarak bilinen volkan aktivitesi (245 milyon $ zarar) neticesinde oluşmuştur. Son 20 yılda yağmur sularının oluşan gölün oldukça asidik (ph 2) ve sıcak (40 derece) sularını zamanla soğutması ve phını normal seviyelere getirmesiyle, bölge’nin gözde turistik mekanlarından biri haline gelmiştir. Öyle ki ilk ziyaretini 1999’da alan dağ, dağcıların ve yürüşçülerin ayrıca fotoğrafçı ve doğa severlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Bunların dışında gene Van Gölü canavarı misali Pinatubo Canavarı olarak bilinen 2-3 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde olduğu düşünülen yılanvari bir canlının varlığına bölgede inanılır. Sucul canlılar için yüksek miktarlarda sülfür içermesi nedeniyle pek güvenli olmasa da, yüzücüler için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

Malawi Gölü – Malavi | Mozambik | Tanzanya

Malawi Gölü

Malawi Gölü


Nyasa Gölü olarak da bilinen Malawi Gölü, 706 metre derinliği ile dünya’nın yedinci en derin gölüdür. Afrika’nın üçüncü ve Dünya’nın da sekizinci en büyük gölüdür. Tanganyika Gölünden sonra da Afrika’nın en derin ikinci gölüdür. Malawi Gölü tropik sularından ötürü dünyadaki herhangi bir gölden çok daha fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Rengarenk canlıları Dünya’nın bir çok yerine akvaryum balığı olarak görsel zenginlik katmaktadır. Ayrıca Tanganyika Gölü ile birlikte Safari gezisine çıkan bir çok turistin balık tutma şanslarını denedikleri önemli göllerdendir. Malawi Gölü zemininden alınan sediment örneklerinden anlaşıldığı üzere 100.000 yıl kadar önce göldeki su seviyesi 600 metre kadar düşmüş ve bölgede bir süre kuraklık hüküm sürmüştür bu nedenle bazılarına göre bölge halkının afrika’dan ayrıldığı ve göç edip dünya’nın farklı bölgelerinde kolonize oldukları düşünülmektedir.

Issyk Kul Gölü – Kırgızisyan

Issyk Kul Gölü

Issyk Kul Gölü


Issyk Kul Gölü

Issyk Kul Gölü


Kapalı bir tuz gölü havzası olan Issyk Kul Gölü, 668 metre derinlik ile dünyanın sekizinci en derin gölüdür. Deniz seviyesinden 1.607 metre yüksekte bulunan Issyk Kul Gölü, 182 kilometre uzunluğunda ve 60 kilometre genişliğinde olup, 6.236 kilometrekare alanı kaplamaktadır. Bu durum Issyk Kul Gölü’nü Güney Amerika’daki Titicaca Gölünden sonra Dünya’nın en geniş ikinci dağ gölü yapmaktadır. 2.500 yıl kadar evvelinde bir metropolis olduğu düşünülen göl alanında, Ossoune Kralına ait İslam öncesi dönemlere dayanan ilginç bir efsane söz konusudur. Efsaneye göre Ossoune kralı eşşek kulaklıdır ve bu sırrını gizli tutmak için elinden geleni yapmaktadır. Öyle ki her traş olduğu berberini öldürmesi gerekse de bir şekilde bu durumu gizli tutmayı başarmıştır. Ancak bir şekilde bir gün bir berber elinden kurtulur, kimseye anlatmaya fırsat bulamaz ama son nefesinde kralın bu büyük sırrını bir kuyuya haykırır. Efsaneye göre bu olaydan sonra kuyu suları yükselir ve şehri yutar. Tabii ki bu hikayenin ardındaki gerçeğin ne olduğunun bilinmesi neredeyse imkansız ancak bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar gösteriyor ki, Issyk Kul Gölü’nün olduğu yerde gerçekten eski dönemlere ait gelişmiş bir şehir bulunmaktadır.

Great Slave Gölü – Kanada

Great Slave Gölü

Great Slave Gölü


Great Slave Gölü, 614 metre derinlik ile dünya’nın en derin dokuzuncu gölüdür. Kuzey Amerika’nın en büyük ikinci gölü (Great Bear Gölünden sonra) ve K. Amerika’nın en derin gölüdür. 27.000 kilometrekarelik alanı kaplayan gölün hacmi ise 2.090 kilometreküptür. Bölge’nin düşük sıcaklığından ötürü Gölün en azından bir kısmı yılın 8 ayı buzdur. Kış aylarında ise buz kütlesi öyle kalındır ki, taşımacılık yapan tırlar göl üzerinden yollarını kısaltırlar. Bu gölde de Van Gölü Canavarı misali “Ol’Slavey” isimli 6-8 metre kadar su yüzeyine sıçrayabilen ve ejderha görünümlü kafa yapısına sahip olduğu ileri sürülen bir yaratık olduğu düşünülmektedir, ancak bu sanıyı kanıtlayan herhangi bir ipucuna rastlanmamıştır.

Crater Gölü – Amerika

Crater Gölü

Crater Gölü


Crater Gölü, 594 metre derinlik ile dünya’nın en derin onuncu gölüdür. Volkanik olarak oldukça aktif bir geçmişe sahip olan bölge’de gölün doldurduğu alanın oluşumu 7500-8000 yıl evvel meydana gelen büyük bir volkanik aktivitenin sonucu Mazama Dağı ağzının çökmesi ile oluştuğu düşünülmektedir. Ancak tabii ki yerel efsaneler daha farklı dile getirir bu durumu; Kızılderili Klamath kabilesi, Llao (Mazama Dağında yaşayan Yeryüzü’nün Ruhu) ile Skell (Gökyüzü’nün Ruhu)’in karşılaştığı sert bir savaştan bahsetmektedir. Efsaneye göre Llao, Loha’ya -kızılderili şefin kızına- aşık olur, ancak reddedilir ve insanları ateş ile cezalandırmaya karar verir. Skell kızılderilere yardıma gelir ve çok uzun süren savaşın neticesinde Llao’yu yener ve Mazama Dağının tepesini üzerine yıkarak Llao’yu yeraltında uzunca bir süre tutsak eder. Zaman geçtikçe yaptığına pişman olur ve iki taraf arasında barış sağlanır bunun üzerine Çöken Mazama dağının oluşturduğu çukuru büyülü güzellikteki mavi sular ile doldurur. Efsane’nin en doğru kısmı büyüleyici güzellikteki mavi suları olmalı ki bir çok turist bu büyüleyici güzelliğinden ötürü bölgeyi ziyarete gelmektedir. Alabalıklarca da zengin olan gölde, avlanmak için herhangi bir lisans ya da herhangi bir limit sorunu da bulunmamaktadır. Fotoğrafçıların da gözdesi bir bölge olduğunu unutmayalım.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.