Pamuk Balığı | Carcharias taurus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 496 okuma 2 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Odontaspididae Müller ve Henle, 1839 (Familia) -> Carcharias Rafinesque, 1810 (Genus) -> Carcharias taurus Rafinesque, 1810 (Species)

Sinonimler : Eugomphodus taurus Rafinesque, 1810; Odontaspis taurus Müller & Henle, 1841; Carcharias griseus Ayres, 1843

İsimlendirme : Pamuk Balığı (Türkçe), Sand tiger shark (İngilizce), Requin taureau (Fransızca), Toro bacota (İspanyolca), روَث شرِق (Arapça), 锥齿鲨 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut uzun ve torpil şeklindedir; burun kısa ve sivri, gözler ise küçüktür. Birinci dorsal yüzgeç, pektorallere nazaran pelvik yüzgeçlere daha yakındır. Üst çenenin birinci dişi, ikinci dişten biraz daha küçük veya nadiren aynı boydadır. Dört ve beşinci dişlerin arasında belirgin bir boşluk mevcuttur. Üst çenedeki dişlerin sayısı 28-38, alt çenedekilerin sayısı ise 26-37 civarındadır. Vücut rengi dorsalde açık gri/kahverengi, ventralde ise beyazdır. Ergin bireylerin vücudunda genellikle sarı veya sarımsı kahverengi oval (bazen göz şeklinde) benekler bulunur. Maksimum vücut boyu 320 cm’dir.

Biyolojik Özellikler

C. taurus, derinliği 0-200 m arasında değişen ve genellikle 70 m’den daha sığ ve kıyıya yakın suların dip bölgelerinde bentik dağılım gösteren bir türdür. Yüzme esnasında su kolonundaki dengesini koruyabilmek için havayı yutup midesinde depoladığı bilinen tek köpekbalığıdır. Genellikle kemikli balıklar, küçük boylu köpekbalıkları ve vatozlar, kafadanbacaklılar ve krustaseler ile beslenirler. Ovovivipar olan tür her iki yılda bir 1-2 yavru dünyaya getirir; yeni doğan yavrular 95-96 cm civarındadır. C. taurus türü dünyada nesli tehlike altında olan balık türleri listesine dahil edilmiştir (1996). Denizlerimizde son derece nadir rastlanan bu türün, herhangi bir ekonomik önemi bulunmamaktadır.

Dağılımı: 45°K – 48°G, 100°B – 155°D.

Kaynak: Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.